31.8.2012

The record barking sea ice באופן רשמי שיא המינימום נישבר HMS Investugtor

כפי שנחזה בבלוג הזה
המרכז הלאומי למידע על שלג וקרח (The National Snow and Ice Data Center (NSIDC בארה"ב הודיע שה"שיא" של 2007 נשבר והשנה 2012 והשטח של האוקינוס המכוסה בלפחות 15% של קרח ימי הוא הנמוך ביותר מאז תחילת המדידות מלווינים. הכבוד להכרזה נשמר ל-NSIDC משום הרציפות בנתונים ובדרך החישוב. מקורות אחרים מקבלים שטח מעט שונה וכפי שהזכרתי למשל לפי החישוב מאוניברסיטת ברמן השיא של 2007 נשבר לפני כשבוע ± .
חשוב להדגיש שיש עוד כ-2-3 שבועות של הפשרה לכן זאת לא הודעה על השיא של 2012. הודעה על המינימום של 2012 תינתן לאחר שהמינימום יושג.
שטח האוקינוס המכוסה בלפחות 15% קרח ימי לפי NSIDC  

אפשר לראות שהמינימום  והממוצע הולכים ויורדים ו-2007 ו-2012 (וגם השנים בינהם שלא מופיעות) נמצאות הרחק מתחת להיפלגות סטטיסטית סבירה של 2000-1979. קצב איבוד הקרח הימי עדיין גבוה ביחס לשנים קודמות. לכן ה"שיא" של השנה יהיה נמוך משמעותית.

השוואה בין הקרח הימי בזמן השיא הקודם 2007 למצבו כעת
אאפשר לראות שהמעבר הצפוני (צפני מזרחי) פתוח השנה ואילו המעבר הצפון מערבי נראה סגור. האים יכול היה להיות מצב דומה בזמן המשלחות שניסו למצאו את המעבר הצפון מערבי? האם הצוות הראשון בראשות מק קלור  McClure שעבר את המעבר הצפון מערבי בעיקר ברגל  לאחר שספינתו נתקעה בקרח ללא יכולת להשתחרר  היה נשאר תקוע גם בשנה כזאת?
הספינה של מק קלייר ה"חוקר" HMS Investigator נתקעה בקרח ולא יכלה לזוז במשך 2 חורפים עד שהצוות נאלץ לנוטשה. (לאחר שאת החורף הראשון עברה במקום אחר. 


מפת הדרך של המשלחת של מק קלור. מיפוי  Gurney Cresswell קצין במשלחת.
הקלקה מגדילה אתהתמונה וניתן להגדיל בהמשך כדיי לקרא את ההערות  









ניתן לראות שהמשלחת נתקלה בקרח ימי בלתי עביר (Impenetrable Pack) כמעט מיד לאחר חציית מיצריי ברינג Behring המפרידים בין אסיה לאמריקה (שמאל למטה). 

25.8.2012

Back to the Arctic בחזרה לקוטב

ראשית הקישור בין שני הפוסטים הקודמים נשמט

GEOPHYSICAL RESEARCH LETTERS, VOL. 39, L06801, doi:10.1029/2012GL051000, 2012
Jennifer A. Francis1 and Stephen J. Vavrus2



המאמר מקשר בין ההתחממות המוגברת של האזור הארקטי ביחס לשאר חצי הכדור הצפוני לתופעות קיצון הקשורות לתבניות מזג אויר שנשארות לזמן ממושך כמו בצורות. הסבר בעברית והתקציר באנגלית בסוף הפוסט

בכל מקרה הצפי הוא שבעקבות שינויי האקלים יתרחשו יותר גליי חום (כמובן) בצורות שיטפונות ושאר צרות
מעריב שנותן במה לגבי אביטל ועוד כמה תמהונים תרגם מאמר של ג'ים הנסן מנאסא

כמובן ישנו הדו"ח של IPCC
Special Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change 2012

סרטון חדש בנושא קידוחי נפט ימיים באזור הקוטב ראוי לצפיה הסרטון מדגיש את הבעיה של מה יקרה במצב של תקלה. אבל לא מספיק. אם יקרה דבר דומה לאסון האחרון במיפרץ מקסיקו תהיה בעיה להביא מרחוק ציוד כמו אוניות ודוברות קידוח שהם הכלים העיקריים בטיפול בבעיות כאלו. בנוסף אם יקרה אסון בסתיו כאשר הקרח הימי גדל וצריך יהיה לתפקד מול קרח ימי שמכסה את אזור האסון אני לא חושב שלמישהו יש פיתרון טוב. אפשר אוליי לאלתר משהו בעזרת שוברות קרח אבל זה ממש לא קל ועל איסוף נפט מפני השטח אין בכלל מה לדבר משום שהנפת יצטבר מיתחת לקרח הצף


וכאן המקום להצטרף לקמפייו של גרינפיס

Greenpeace
יותר ממיליון אזרחים מרחבי העולם הצטרפו לקמפיין להצלת הקוטב (1,200,000), גם אמנים וידוענים רבים הצטרפו למסע ושיתפו את הקמפיין דרך הרשתות החברתיות ואפילו רדיוהד השתתפו בהפקת פסקול לסרטון שזכה עד כה ליותר מ 580,000 צפיות.

עדיין לא הצטרפת לתנועה העולמית ? לחץ כאןאנשי ה -"יס מן" הצטרפו לקמפיין עם הקמת אתר מדומה לחברת "של" arcticready.com האתר השיג יותר מ 400,00 גולשים שיצרו מעל ל - 12,000 פוסטרים ותמונות של פרסומות מזוייפות למסע הקידוחים ההרסני של חברת "של". אפילו קהילת ההאקרים "אנונימוס" הכריזה שהיא תומכת בקמפיין.

24.8.2012

Romanian Pictures to US Drought מתמונות מרומניה לבצורת בארה"ב

"חם כמו מים רותחים, לוהט רע כמו מדבר סהרה"
מתוך להיט ברדיו הרומני

תמונה מברשוב ברומניה 
ברשוב התקנאה בהוליווד והתקינה שלט גדול המשקיף על העיר 


 הר טמפה ברשוב רומניה קיץ 2012
שימו לב לציבעיי השלכת. בתמונה למטה סיבת השלכת ברורה יותר שורת העצים הקיצונית החשופה יותר לחום ולקרינה מצהיבה ראשונה.
 ברשוב קיץ 2012 הביניין הלבן באמצע שמאל התמונה בית הכנסת הפעיל מאחוריו בצד שמאל ניראה אחד המגדלים בלבן עם גג אדום מימין המגדל של גילדת האורגים

21.8.2012

Arctic sea ice likely to hit record low next week | Reuters כפי שנאמר לפני 5 ימים בבלוג

Reuters) - Sea ice in the Arctic Ocean is likely to shrink to a record small size sometime next week, and then keep on melting, a scientist at the U.S. National Snow and Ice Data Center said on Monday.
כפי שכתבתי לפניי מספר ימים הקרח הימי עומד לפני שיא שלי חדש
כעת NSIDC ורויטר מצטרפים. אני בטוח שאם הייתי שואל את האנשים ב-NSIDC לפניי שבוע מה ההימור שלהם הם היו שמים את הכסף על שיא חדש. אצל הקולגות בברמן יש כבר שיא חדש. ההבדל הוא בעיבוד נתוניי הלווין כאשר אין בהכרך דרך נכונה יותר ובכול מקרה NSIDC מקפידים לשמור על רציפות הנתונים.

תרשים שטח הקרח הימי ע"פ IUP Bremen כאן יש כבר שיא חדש


19.8.2012

שימוע לקבלת עמדות הציבור בנושא הסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז הטבעי מאסדת תמר נו

נושא הגז עדיין בכותרות למשל כן או לא לאפשר יצוא
לכמה זמן יש לשמור עתודות ומה תהיה הצריכה העתידית. למשל האם להניח אפשרות להפיכת הגז לדלק נוזלי לתחבורה צריכה להילקח בחשבון לתכנון ל-20 שנה? (הדבר נעשה בכמויות מסחריות במיפרץ הפרסי) אילו תעשיות נוספות אפשר לפתח בישראל בזכות הגז? כעת הזדמנות נוספת לציבור להביע את דעתו. ההודעה מועתקת ממשר האנרגיה והמים

שימוע לקבלת עמדות הציבור בנושא הסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז הטבעי מאסדת תמר ו
14/08/2012

מועצת רשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה והמים יוצאת לשימוע לקבלת עמדות הציבור בנושא הסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז הטבעי מאסדת תמר ועד לכניסת הגז הטבעי למערכת ההולכה הארצית

​שר האנרגיה והמים: "הגז הטבעי הינו משאב ציבורי שנועד לשרת את מכלול צרכי משק האנרגיה, ביניהם תחנות הכח הפרטיות וצרכני חלוקת הגז הטבעי"

המועצה לענייני משק הגז הטבעי במשרד האנרגיה והמים, בראשות מנהל רשות הגז הטבעי מר שוקי שטרן, החליטה בישיבתה אתמול,  (13.8.2012), לפנות בהליך של פנייה לקבלת התייחסויות הציבור בעניין הסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז מאסדת תמר ועד ליציאת הגז הטבעי מתחנת הקבלה מאשדוד, ההחלטה התקבלה בהתאם למדיניות שר האנרגיה והמים.
 
החל מהרבעון השני של 2013, מרבית הגז הטבעי יסופק למשק ע"י מחזיקי חזקת "תמר". בשל מגבלת קיבולת הצינור מאסדת תמר ומגבלות תחנת הקבלה באשדוד, עלה הצורך להסדיר את הקיבולת במערכת אספקה זו, כך שיתאפשר שימוש בגז הטבעי לכלל הצרכנים הישראלים המעוניינים בכך.
 
שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו: "השימוע שפורסם היום הינו צעד נוסף במסגרת מאמצינו לדאוג לאספקת גז טבעי אמינה וסדירה לכלל הצרכנים הקיימים במשק. הגז הטבעי הינו משאב ציבורי שנועד לשרת את מכלול צרכי משק האנרגיה, ביניהם תחנות הכח הפרטיות וצרכני חלוקת הגז הטבעי. ראוי לציין כי הפעלת תחנות הכוח דוראד ואו פי סי, הצפויות לפעול כבר בשנת 2013, יש בכוחה למנוע בצורת חשמל בקיץ הבא. בכוונתנו לפעול להגדלת אספקת הגז ממאגר "תמר" ולתעדוף ומיצוי הכמות המקסימאלית מהמאגר, ביחד עם הגט"ן, על מנת לאפשר למספר רחב ככל היותר של צרכנים לקבל גז טבעי. הדבר יקדם את פיתוחה של רשת החלוקה ואת המשק כולו".
 
ההסדרה המוצעת קובעת כי צרכנים של רשת החלוקה ומשווקים (בעיקר מפעלי תעשייה קטנים ובינוניים) יוכלו לקבל את מלוא הקיבולת לה הם זקוקים. כאשר יתר הצרכנים האחרים (חברת החשמל, יצרני חשמל פרטיים ומפעלי תעשייה גדולים) יתחלקו באופן יחסי בכמות שהזמינו, בהתאם ליחס הקיים בהזמנתם לקיבולת במערכת ההולכה הארצית בזמן אירוע "מיצוי קיבולת" (אירוע המתייחס לשעות שיא בהם הצריכה המצרפית של כלל הצרכנים עולה על קיבולת מערכת האספקה מאסדת תמר למערכת ההולכה הארצית).
הסדרה זו לאחר שתתקבל  (בתיקונים המתאימים בהתאם להערות שיתקבלו מציבור הצרכנים והערות הספקים) תבטיח המשך תהליך פיתוח רשת החלוקה ותעניק לצרכנים פוטנציאליים ביטחון באשר לאספקת הגז הטבעי.  

16.8.2012

? Arctic Ice Towards a New Low ILLUSTRATED ARC ARCTIC NEWSהקרח הארקטי לכוון שיא קוטן חדש?

עדכון ארקטי ILLUSTRATED ARC ARCTIC NEWS
תמונת שער של מהדורת פקסימיליה של THE ILLUSTRATED ARC ARCTIC NEWS
עיתון שהודפס על הרזולוט במסע חיפוש אחרי המשלחת האבודה של פרנקלין

ראשית קצת היסטוריה בהארץ בכתבה על דירה להשכרה שבעבר התגורר בה אובמה הופיע התמונה הבאה שבה אובמה נראה בעת שיחה טלפונית עם המקבילה האמריקאית של היועץ המשפטי לממשלה.
הנשיא ברק אובמה במשרד האובלי מדבר עם
Official White House Photo by Pete Souza
The White House's photostream

 החלק המעניין כאן הוא השולחן הידוע בשם שולחן הכתיבה ההחלטי או באנגלית  Resolute desk. בשנת 1845 שתי ספינות בריטיות בפיקודו של סר ג'ון פנקלין יצאו למצוא את המעבר המצפון מערבי שמקשר בין האוקינוס האטלנטי למזרח הרחוק ומתחיל ממערב לגרנלנד.ועובר בין האיים בצפון קנדה. הספינות היו מוקשחות במיוחד כדיי לעמוד בלחץ הקרח כאשר יחרפו באזור הארקטי ובעלות מפרשים ומנוע קיטור ומצוידות באספקה לשלוש שנים. הספינות נעלמו. ובמשך הזמן התברר שבסתו 1846 הספינות נתקעו בקרח לאחר שני חורפים הצוות ששרד ניסה לחלץ את עצמו באביב 1848 ברגל אבל אף אחד מהם לא שרד. 

בינתיים הצי של הוד מלכותה שלח משלחות חילוץ וברור אחת המשלחות בראשותו של אדוראד בלצ'ר Edward Belcher שיצאה בשנת 1852 כללה 5 ספינות שתי ספינות ראשיות Resolute ו-Assistance בליווי שתי ספינות  קיטור ועוד ספינה לגיבויי שנשארה מאחור לצורך חילוץ בעת הצורך. החורף הראשון עבר בשלום עבר בשלום והספינות השתחררו מהקרח. לאחר החורף השני נוספו לאנשים צוות מספינת חיפוש Investigator  שהגיע למעבר מכיון האוקינוס השקט ניתקעו בקרח וחצו את המעבר ברגל. אבל כאשר לא היה ברור אם 4 הספינות העיקריות הולכות להשתחרר מהקרח במשך הקייץ הורה מפקד המשלחת לסגת לספינת הגיבוי והמשלחת חזרה לבריטניה.
הרזולוט וארבע ספינות המישלחת בחורץ הארקטי בזמן המשלחת הקודמת
מקור  The Illustrated Arctic News עיתון שהודפס על Resolute בזמן משלחת החילוץ הקודמת


11.8.2012

Avital Blunder אביטל ממשיך להתבלבל

אלון טל הפנה את תשומת ליבי לכתבה חדשה של גבי אביטל  במעריב

מדינה מאוזנת אנרגטית היא זו אשר משלבת כמה מקורות של אנרגיה זולה וזמינה כאחד. פחם, נפט, גז, גרעין הם ההרכב הטוב ביותר
גבי אביטל | 2/8/2012


בכתבה אביטל נותן מספרים דמיוניים ואו מבלבל בין מקדם קיבולת לנצילות. שזה כמו להחליף משקל במהירות. ונותן תוצאות שגויות לדוגמה נצולת של תחנה גרעינית היא 36% במקרה הטוב. אבל אצל אביטל היא מגיעה ל-95%. השטח שתופסת חוות תחנות רוח הוא למעשה 0.03% מהשטח שמופיע אצל אביטל. מעבר לכך הוא אינו שואל את השאלות הנכונות כאשר בונים חוות תחנות רוח אף אחד לא מודאג מהנצילות או כמה אנרגיה תשאר ברוח לאחר המעבר בטורבינות. השאלות החשובות הן תפוקה עלות זמינות מחיר ופליטות גזי חממה.


ראשית להעדפה של אנרגיות מתחדשות יש שתי סיבות הראשונה ההתחממות הגלובלית והחמצת האוקינוסים (ירידת ה-ph) והשניה עליית מחיריי הדלקים עקב כמותם הסופית. נפט ופחם גם כאשר מצליחים לדחות את הקץ הדבר נעשה בעליות כספיות וסביבתיות הולכות וגדלות.לעומת המקור הבודד אביטל מסתמך על מקור בודד של מדידות מלוונים מכוון שמדובר במספר מועט של לווינים 11 לאורך כל הזמן אבל לא כל אחד מהלווינים נאשר ולכן אם יש שגיאה או טעות בחישוב הטמפרטורה ממכשיר אחד כל התרשים שגוי) ושנוי במחלוקת אשר גם לפיו יש התחממות
מדידת הטמפרטורה מלוונים לפי  Roy  Spencer
הקוו האדום הישר הוא תוספת שלי כדיי להמחיש את העליה הכללית ולהראות שאפשר לפרש את את הנתונים כעליה ולוו דווקא כגל
אבל הינה גרף של כמה מקורות שמבוססים על מספר רב של מכשירים (טרמומטרים) ומדידות ולכן גם אם כמה מהם בעייתיים השפעתם על התוצאה קטנה


הטמפרטורה העולמית לפי 4 מקורות שונים הגרף של Berkeley Earth על הפרויקט ברקלי  ארת
לא אכנס לכל הנתונים התומכים בכך שיש שינויי אקלים כבר נכב על זה יותר מספר אחד.

בהמשך אביטל עובר לממספרים וכאן יש כבר חידוש

"הנה כמה מספרים: השוואה בין תחנת כוח פחמית חדשה בבריטניה לעומת חוות טורבינות רוח בסמוך ללונדון. הספק תיאורתי של חוות הטורבינות עומד על 1,000 מגה-וואט, לעומת 1,600 של תחנת הכוח הפחמית. התפוקה המעשית הינה 370 מגה-וואט לחוות הטורבינות שהיא 37% נצילות לעומת 1,360 מגה-וואט של התחנה הפחמית שהיא 85% נצילות. "


כאן אביטל מגיע למספרים מפתיעים במקצת. התחנה הפחמית היעילה ביותר בעולם  Nordjyllandsværke בדנמרק משיגה 47% נצילות. תחנות אשר משתמשות במים החמים לחימום ביניינים ושכונות קרובים יחסית יכולות לעבור את המספר הזה בחורף ובהתאם לביקוש לחימום. 
85 דווקא קיים לגביי תחנות פחמיות זהו מקדם הקיבולת- Capacity Factor היחס בין כמות החשמל שתחנה יכולה להפיק לכמות שהופקה בפועל באחוזים. למעשה החישוב האנרגטי הכולל צריך להכיל גם את האנרגיה הקשורה בכריית הפחם והובלתו. כריית הפחם כרוכה לעיתים בהזזת כמויות גדולות של חומר תפל והובלת פחם מאות ק"מ ברכבות ולאחר מיכן לצידו השני של הגלובוס באוניות כל זה דורש אנרגיה.