אפקט הפרפר השחור בלוג בנושא שינויי אקלים והיתחממות גלובלית
The phenomenon whereby a small change at one place in a system can have large effects elsewhere, a butterfly flapping its wings in Rio de Janeiro might change the weather in Chicago.
(from//wordnet.princeton.edu)
Today We already released 500 billion tons of Carbon to the atmosphere that is a very huge butterfly!
יוסי הולנדר, יזם היי־טק שמקדם תחרותיות בענף האנרגיה בארה"ב ותמך רבות במדיניותו הכלכלית של נתניהו בעבר, קובע כי "מחיר הגז צריך להיות כנראה חצי מהמחיר הנוכחי" ■ "רבים חושבים כמוני, אבל תלויים במונופול ולא יכולים לדבר"
שקוף כמו בטון. ככה שזה כשוועדה שהיא לא באמת וועדה מפרסמת פרוטוקולים שהם לא באמת פרוטוקולים. הנה חלק ממצגת של משרד האוצר בדיונים על מתווה הגז,
אתם יכולים לראות כמה עולה לצרכנים במשק, וכמה המדינה מרוויחה כאשר מחיר המכירה הוא 4.5 , 5, 5.5 6 דולר , אופס אתם לא יכולים - סוד כמוס לפרה ולסוס. אפשר להבין למה קטעים הנוגעים ליזמים מושחרים - הגנה על סוד מסחרי, אבל למה נתונים הנוגעים לצרכנים ולממשלה מושחרים? (למי שרוצה עוד - נספח ב - מצגת ישיבה מיום 12.1.2015 מתוך אתר משרד האוצר "פרוטוקולי הדיונים לגיבוש מתווה הגז הטבעי ")
עתודות מוכחות של גז ונפט בעולם - פילוח לפי מדינות. כפי שאפשר לראות רוב העתודות לא נמצאות בידי מדינות ידידידותיות לישראל.
איך זה מסתדר עם הדיווחים בתקשורת העולמית על כל שארה"ב הפכה להיות מעצמת נפט? פשוט. הדיווחים האלה עוסקים בשאלה מי מפיק יותר נפט וגז היום ולא בשאלה מה גודל העתודות ומה האיכות שלהן. זה כמו לבלבל בין השאלה למי יש בריכה גדולה יותר לבין השאלה מה גודל הברזים שמרוקנים את הבריכה, או בשאלה למי יש ירושה גדולה יותר לבין השאלה מי מבזבז את הירושה שלו בקצב גבוה יותר. ארה"ב מבזבזת את הירושה שלה בקצב גבוה יותר יחסית למדינות ערב, לכן היא נתפסת על ידי התקשורת כמישהו עשיר יותר. זה הגיוני באותה מידה כמו להניח שמי שיש לו מכוניות יקרה יותר הוא גם עשיר יותר.
ומה עם הדיווחים על כמויות עצומות של גז ונפט שמתלגים בשנים האחרונות? ארה"ב גילתה מרבצים בינוניים של פצלי גז ופצלי נפט (לא לבלבל עם פצלי שמן שמופקים בשיטה אחרת). פצלי הגז ופצלי הנפט הם בעלי החזר אנרגטי שונה מגז ונפט. החזר אנרגטי הוא השאלה כמה אנרגיה אתם מקבלים על השקעה קבועה של אנרגיה. אם בעבר היו קודחים בטקסס בארות קרובות לקרקע ובאיכות מעולה של נפט שקל לזקק אותו, היום בארות חדשות נקדחות בעומק הים - וההפקה שלהן יקרה יותר מבחינה אנרגטית ולכן הן בעלות החזר אנרגטי נמוך יותר. בפצלי גז ונפט יש צורך בתהליך עוד יותר מסובך של הזרמת קיטור עם כימיקלים בלחץ גבוה וזה דורש השקעה אנרגטית יותר גבוה. עוד יותר בעייתי - בעוד ההחזר האנרגטי של באר נפט או גז רגילה יורד עם השנים בקצב איטי, בפצלי גז הירידה הזאת הרבה יותר קיצונית.
נפט וגז לא דומים ליין שזורם מתוך חבית - כלומר בקצב קבוע. אם רוצים להמחיש את ההבדל בין הדברים, דמיינו לכם חוטב עצים שיוצא כל בוקר ליער. בהתחלה הוא חוטב את העצים הקרובים אליו הביתה. ככל שהוא כורת יותר עצים הוא צריך להתרחק יותר ויותר, כך שהוא משקיע יותר אנרגיה. אם הוא צריך לפרנס מכונית קטנה שנוסעת על דלק עצים, מתישהו הוא יגיע למצב שבו לא משתלם בכלל לכרות עצים. גם אם נשארו עצים לכרות הוא ישקיע יותר אנרגיה בלכרות את העצים מאשר האנרגיה שהוא מוצאי בתהליך הכריתה. כעת אומרים לכם שלשני כורתי עצים יש מאגר של 500 עצים. מה זה אומר? לא הרבה אם אתם לא יודעים איך נראית הפריסה על העצים האלה. במאגר של נפט רגיל מדובר בעצים קרובים זה לזה, כמו ביער. לעומת זאת במאגר של פצלי נפט וגז , מדובר בעצים הרבה יותר דלילים שגדלים בנאות מדובר מרוחקים זה מזה, כך שאחרי שכרתת את העצים בשנה הראשונה אתה צריך לנסוע 30 ק"מ כדי לכרות את העצים בשנה השניה, ובעצים של השנה השלישית לנסוע 50 או 100 ק"מ כדי לכרות את הקבוצה השלישית וכך הלאה. ברור שכמות העצים הכוללת שיש שם בחוץ הרבה פחות רלבנטית במצב הזה לעומת כמה אנרגיה אתם משקיעים בכריתה של העצים האלה. כמו שכמות הזהב שיש בכל קליפת כדור הארץ פחות רלבנטית לעומת הריכוז של הזהב באיזור שבו אתם נמצאים.
מהסיבות האלה ומסיבות אחרות (חלק גדול מעתודות פצלי הגז ועתודות פצלי הנפט בעולם הן עתודות לא מוכחות שלא ברור כמה קשה יהיה להפיק אותן) יש טעם לזהירות כאשר מדובר בעתודות "עצומות" שלהן. כרגע העתודות המוכחות של פצלי גז מתוך סך העתודות בעולם הן 1.33%. בארה"ב הנתון הזה הוא 14.61. מסיבה זאת אם נהיה אופטימיים ונניח שבעולם יצליחו להפיק בכמות דומה לזו של ארה"ב (ולא שיש קשיים גאולוגיים ולא רק טכנולוגיים) מדובר בגידול של 15% בעתודות הגז והנפט בעולם. זה נחמד, כל עוד לא זוכרים את הגידול הצפוי בביקוש עקב גידול באוכלוסיית העולם וגידול בצריכת האנרגיה במדינות כמו סין, ברזיל, הודו וכו'. אוכלוסיה של 2-3 מיליארד בני אדם לעומת 1 מיליארד שחיים במערב.
בכל מקרה אחרי כל ההייפ של פצלי הגז והנפט בארה"ב , העתודות המוכחות של גז טבעי גדלו שם ב44%. (חלק מהסיבה לגידול הדרמטי הוא שבארה"ב נשארו כמויות קטנות יחסית של גז רגיל ולכן כאשר נמצאו הפצלים הם הוסיפו כמות משמעותית יותר יחסית למדינות אחרות) העתודות המוכחות של נפט צפויות לגדול בפחות. הפרוש הוא שאם נתחשב בפצלי גז ונפט העתודות המוכחות של ארה"ב (לגבי נפט, פצלי נפט, גז ופצלי גז) יגדלו להיות בגודל של 4.5% מסך העתודות העולמיות ובסה"כ נדבר על עתודות מערביות בגודל של 8.5% במקום עתודות של 7%. עם זה אפשר להפיק נפט וגז בכמויות גבוהות במשך 10-15 שנה. אבל לטווח ארוך יותר זה לא באמת פתרון. ספק אם ישראל יכולה לסמוך על משענת קנה רצוץ כזו.