25.12.2016

נפתרה תעלומת האל ניניו!


לפחות הבנו למה הוא נהפך להרסני בעשרות השנים האחרונות.

אחד הוויכוחים הלוהטים ביותר סביב בעיית שינויי האקלים הוא הקשר בינם לבין תופעת ה "אל ניניו". קודם כל נסביר בכמה שורות מה זה אל ניניו: האל ניניו היא תופעה המתרחשת פעם ב 3-7 שנים כחלק ממחזור שניקרא
 ENSO)El Nino South Oscilattion). כאשר היא מתרחשת,  הרוחות והזרמים בחלק המרכזי והדרומי של האוקיינוס השקט משנים כיוון. בדרך כלל הרוחות נושאות את המים החמים בחלק זה של האוקיינוס מערבה לכיוון אינדונזיה, אבל כאשר  ה"אל ניניו" נכנס, הרוחות האלה נפסקות או מתחילות לנשוב מערבה. כתוצאה מכך טמפרטורת המים ליד חופי דרום אמריקה עולה.  משתנה גם האקלים ולא רק במרכז האוקיינוס השקט, אלא גם בשאר העולם: בדרום אמריקה השנה גשומה יותר, באזורים בצד השני של האוקיינוס השקט כמו אינדונזיה, הודו, אפריקה, האקלים  יבש יותר. יש יותר משקעים בקליפורניה ופחות בקנדה ועוד. לפרטים היכנסו לכאן ולכאן

עד עכשיו הכל ברור. מה שקורה הוא שבתקופה האחרונה חוותה האנושות כמה אירועי אל ניניו חזקים במיוחד: ב 1982-1983, 1997-1998, 2015-2016, כאשר האל ניניו האחרון כונה "גודזילה" בגלל העוצמה שלו. האל ניניו האלה היו כה עוצמתיים שגרמו לשינויים קיצוניים במזג האוויר בעולם:  פגיעה חמורה בענף הדייג בדרום אמריקה בגלל שבמים החמים יש פחות מזון לדגים,שיטפונות אדירים בדרום אמריקה, בצורות חמורות באפריקה. מה שגרם לרעב, התפשטות מחלות ומלחמות. הנזק היה עצום-גם בנפש וגם ברכוש. בנוסף נרשמה פגיעה קשה בשוניות האלמוגים בגלל העלייה בטמפרטורת המים. לכן חוגים הקשורים למכחישי אקלים נוהגים לומר על הרבה מההשלכות של שינויי האקלים שהם בעצם השלכות של האל ניניו. לעומת זאת מדעני האקלים חישבו מזמן שהשפעת האל ניניו על העלייה בטמפרטורה היא יחסית קטנה בהשוואה להשפעת שינויי האקלים: 0.2 מעלה מתוך 1.2 מעלות בהם עלתה הטמפרטורה הממוצעת מעל לרמה הפרה אינדוסטריאלית ב 2016 על פי דוח השירות המטאורולוגי העולמי.

אומנם גם השפעה כזאת (אחד משש, כ 17%) היא יחסית משמעותית: ובאמת הדוח הזה של השרות המטאורולוגי מציין שבשנים 2016-2015 בגלל ההשלכות על החקלאות של שינויי האקלים והאל ניניו נפגעו כ 60 מיליון בני אדם. לפני זמן קצר התפרסם מחקר המראה ששינויי האקלים והאל ניניו יצרו קרקע אופטימלית להתפרצות מגפת הזיקה אשר הדביקה מאות אלפים ויש עוד. המחקרים והדוחות האלה מדברים על השפעה של שינויי האקלים והאל ניניו. אבל מה שקורה הוא שלפי הנתונים העדכניים ביותר הפיכת האל ניניו להרסני בעשרות השנים האחרונות היא בעצם עוד תוצאה של שינויי אקלים אנטרופוגניים.

כבר כמה זמן קיימת ההשערה שיש קשר בין שינויי האקלים והתגברות האל ניניו. עוד ב 2007 שערו שהתגברות בעוצמה או בתכיפות של אירועי האל ניניו יכולה להיות אחת ההשלכות של שינויי אקלים. הרי 93% מהחום המצטבר על כדור הארץ בגלל תוספת גזי חממה לאוויר מצטבר באוקיינוסים ורק טבעי שהוא ישפיע על הזרמים והרוחות כי הפרשי הטמפרטורות באוקיינוסים הם אחד מהגורמים היוצרים אותם. כמו שכבר נאמר לעיל בעשרות השנים האחרונות כאשר הטמפרטורות בעולם עלו, חווינו מספר אירועי אל ניניו חזקים במיוחד וגם התדירות שלהם עלתה. ואכן חלק מהמודלים הצביעו על קשר בין 2 התופעות. בגדול, המודלים אומרים שכאשר יש שינויי אקלים החלק המזרחי של האוקיינוס השקט מתחמם מהר יותר מהאזורים השכנים. בגלל זה גם האוויר מעליו מתחמם יותר. אוויר חם עולה למעלה, ולכן תנועת האוויר באטמוספרה מתגברת וזה משנה את כיוון ועוצמת הרוחות באזור. כך ההתחממות העולמית מביאה לאל ניניו חזקים יותר.

 נכון ל 2016 רוב המודלים מצביעים על קשר בין שינויי האקלים לאל ניניו יותר חזקים כאשר יש גם כאלה האומרים שהחלק השני של המחזור-"לה נינה"(הילדה בספרדית) גם הולך להפוך לקיצוני יותר. מידע מפורט על כך אתם יכולים למצוא כאן. אבל עד עכשיו לא היה ביטחון מלא, בעיקר כי לא היו מדידות לאורך זמן, כלומר, לא מדדו מה הייתה עוצמת האל ניניו לפני שהחלו שינויי האקלים ולכן היה קשה להשוות. אבל לפני כמה ימים נערך מחקר הבודק את עוצמת האל ניניו ב 7,000 השנים האחרונות לפי העקבות שהאירועים האלה משאירים באלמוגים. התוצאות היו חד משמעיות: במשך השנים האלה לא הייתה השתנות משמעותית בעוצמת האירועים האלה עד המאה ה 20 בה נצפתה עלייה של כ 25%. מה שמצביע על קשר לשינויי אקלים אנטרופוגניים.

מה זה אומר? זה אומר שאומר שאם לא יפסיקו בני האדם לפלוט גזי חממה בקצב בו הם נפלטים היום, צפויים לנו אל ניניו יותר חזקים בעתיד. אם כל ההשלכות שלהם. ואכן במחקרים על שינויי האקלים שהופיעו בזמן האחרון( כמו זה לדוגמה) התחזקות האל ניניו כבר נכללת כאחת ההשלכות.

נקווה שהממשלות ידעו להפיק את המסקנות הנכונות מהממצאים האלה ויפחיתו פליטות גזי חממה מהר ככל הניתן. נכון למאי 2017 כבר 145 מדינות חתמו על הסכם פריז-ההסכם העולמי להפחתת פליטות גזי חממה ומעבר לאנרגיה נקייה. במימוש הסכם זה כעת תלוי האם ההרס מהאל ניניו יתגבר או לא.
התחממות המים במרכז האוקיינוס השקט במהלך האל ניניו ב 1997. מקור: NOAA. - National Centers for Environmental Prediction, US.
Chart of abnormal ocean surface temperatures [ºC] observed in December 1997 during the last strong El 

פרטי ההרשאה

Public Domain
Public domain



המדינות בהן יש את ההשפעה החזקה ביותר של האל ניניו צבועות באדום.

מקור: https://blogs.oxfam.org/en/blogs/15-10-01-climate-change-hunger-el-nino-could-push-us-unchartered-waters


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה