29.11.2010

דוח ששינסקי המקור

ראשית כמה מס ותמלוגים משלמים בעולם

תמר אגמון, עמי צדיק מרכז המחקר והמידע הכנסת - 18 יולי 2010

וכעת לדוח שישינסקי הקישורים מאתר משרד האוצר
הועדה לבחינת המדיניות בנושא משאבי נפט וגז בישראל בראשות פרופ' איתן ששינסקי

בחודש אפריל 2010 מינה שר האוצר ועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז טבעי בישראל (להלן - הועדה), עליה הוטל להציע מדיניות פיסקאלית עדכנית לגבי חיפוש והפקה של נפט וגז בישראל.
ביום 15 בנובמבר 2010 פרסמה  הוועדה את טיוטת עיקרי המלצותיה. המלצות אלה פורסמו בצורה פומבית, בין היתר, באתר האינטרנט של משרד האוצר. 
הועדה מזמינה בזה את הציבור להציג בפניה עמדות בנושאי עבודתה. 
המעוניינים להגיש עמדתם, ישלחו מסמך תמציתי לדואר אלקטרוני בכתובת, fiscalpolicy@mof.gov.il  עד ליום שני, 13 בדצמבר 2010. 
הועדה מבקשת להבהיר כדלקמן: [פירוט בקישור הבא]




לדוח הביניים






חוות דעת משפטיות חיצוניות






0 |  10.11.2010   אבי בר-אלי וליאור זנו  
החלטת הוועדה התקבלה פה אחד ■ המס יחל מ-20% ויעלה ל-60% כאשר רווחי החברות יגיעו ל-230% ■ המדיניות החדשה תחול גם על תמר ועל ים תטיס
"אם המלצותינו ייושמו נהיה במקום טוב באמצע מבחינת הטיפול בסוגיה במדינות העולם - במאגר רווחי ומפיק, יעמוד היקף חלקה של המדינה על כשני שליש לאורך כל שנות הפרויקט".
לא מפתיע שיש מי שחושב שששינסקי עדיין נותן יותר מידיי לחברות הגז כמו למשל 





לאחר עיון מדוקדק בעיקרי המלצות ועדת שישנסקי מתברר כי למרות השינויים- מטיבה הועדה באופן מהותי עם חברות הגז על חשבון הציבור





12.11.2010 14:44 
לאחר בחינה ראשונה של חלק מההמלצות של ועדת ששינסקי, אומר ראש צוות המחקר של פורום פעולה אזרחית, אמנון פורטוגלי: "יותר מדי פרצות ואפשרויות להתחמקות ממס ולתעלולי מס נשארו פתוחות לרווחה, ועל ועדת ששינסקי לחסלן באופן מוחלט". פורטוגלי מביא דוגמאות אחדות, ביניהן: ההכרה בהשקעה ביחידות השותפות כהוצאה מוכרת לצורכי מס, העובדה שהשותפויות אינן משלמות מס חברות ברמת השותפות – וזאת בשונה מחברות המשלמות מס חברות רגיל.

פורטוגלי מציין כי בקנדה היה מצב דומה שגרם להפסדים בשיעור של מאות מיליוני דולרים למדינה, ולכן בשנת 2006 שונה החוק ובוטל הפטור מתשלום המס לשותפויות והוטל עליהן מס חברות רגיל בשיעור 31.5% .... המשך

יש באתר גם אפשרות לחתום על עצומה להעלאת התמלוגים

שישינסקי כברון גז פוסט מאת שי דוידוויץ by Shay Dawidowicz

מאמר מושקע אשר נסמך על מחקר ומקורות רבים. גם מונביו היה מתגאה במאמר כזה


ששינסקי ברון הגז: מי זה? ישראל? מה? הכסף שלך? אמממ... אנחנו עסוקים כרגע... תתקשרי בעוד 8 שנים, OK? 
by Shay Dawidowicz on Monday, November 15, 2010 at 2:49am

"אומרים חושב בשמאל, וחי לו בימין
בוילה שבנה, אי שם בהרצליה
כשפעם ביובל הוא לביקור מגיע
על זרועו אישתו השחקנית
יושבים עם ההורים על אבטיח
הקיבוץ מביט במכונית."
(מתוך "בלדה לעוזב קיבוץ")


לפי התקשורת ועדת ששינסקי החזירה לציבור את כספי הגז שברוני הגז מנסים לשדוד. כמה עובדות שחשוב להבין לגבי השקר הזה:

א. למעשה ועדת ששינסקי המליצה לא להעלות את התמלוגים ולא לקחת כסף מברוני הגז ב8 שנים הקרובות. חברות הגז יכולות להתעשר על חשבוננו לפחות ל8 שנים הקרובות - עד שתקום ועדת ששינקי נוספת שתיתן להם עוד 8 או 10 או 20 שנה.

ב. ששינסקי לא יעשה עבורנו את המאבק, הוא עצמו הוא אחד מברוני הגז. הוא דירקטור וחבר ועדת ההשקעות של חברת ההשקעות הגדולה בישראל, אופק-פסגות, שמושקעת יחד עם תשובה בחברת הגז אבנר, מושקעת באמפל של ברון הגז יוסי מימן, ועוד, ונקנתה לאחרונה על ידי קרן אייפקס, המושקעת גם היא בגז. למעשה ששינסקי פעיל מזה שנים רבות בהעברת נכסי מדינות לידי תאגידים בינלאומיים. מתוך קורות החיים שלו: "חבר הועדה המארגנת, מחלקה פיסקאלית, קרן המטבע הבינלאומית (IMF), עבודות ייעוץ (בשנים 2000-2001): תוכנית במימון הבנק העולמי ו Pro-Democratia להפרטת תשתיות, שינויים מבניים ורפורמה פנסיונית – רומניה. תכנית לרפורמה פנסיונית במימון הבנק העולמי – בוליביה(1998). תכנית במימון הקהילה האירופית לשינויים מבניים ומערכת הפנסיה – רוסיה."

ג. העמותות לא יעשו עבורנו את המאבק. המאבק להעלאת תמלוגי הגז מנוהל על ידי הקרן החדשה לישראל. רות ששינסקי (אשתו של איתן ששינסקי) היא ממנהלי הקרן. נשיאת הקרן, נעמי חזן, בהיותה חברת כנסת הצביעה נגד (!) היוזמה הממשלתית להעלאת תמלוגי הגז. המאבק של העמותות הוא הצגה.

ד. גם התקשורת לא תעשה עבורנו את המאבק, היא בבעלות ברוני הגז, למשל אחד המשקיעים הישראלים הגדולים בגז הוא עופר נמרודי, הבעלים של עיתון מעריב; אחד מברוני הגז הגדולים בארץ הוא יוסי מימן, הבעלים של ערוץ 10; משפחת תשובה היא מהבעלים העיקריים של ערוץ 2; והרשימה נמשכת..

הי!. גם חברי הכנסת לא יעשו עבורנו את המאבק, הם מייצגים את ברוני הגז ולא אותנו. למשל, "הרצוג פוקס נאמן", משרד עורכי הדין הגדול בארץ, של שר הרווחה יצחק הרצוג ושר המשפטים יעקב נאמן, מייצג את קרן אייפקס (שמושקעת בחברות הגז) למשל בקניה של אופק-פסגות של ששינסקי.

וו.האם ישראל היא מדינה עצמאית ריבונית או מדינה כבושה? אם לישראל יש תקציב שנתי של פחות מ100 מיליארד דולר והיא נותנת במתנה נכס ציבורי ששווה 700 מיליארד דולר, בעיקר לחברת נובל אנרג'י ולעוד כמה חברות, ניתן לומר שמדינת ישראל היא חברת בת קטנה של חברת נובל אנרג'י. חבר'ה, מדובר ב700 מיליארד דולר. זה אומר שחברות הגז לא יוותרו בקלות. מבחינתנו זה סכום ששווה מיליון וחצי שקל לכל בית בישראל, ויכול להיות מחולק לכלולנו אישית או חברתית. אנחנו יכולים להיות מדינה עשירה של אנשים עשירים, או להמשיך להסתכל על "נציגי הציבור" שבוגדים בנו ומשקרים לנו ומוכרים אותנו בגרושים שמסיטים אותנו שמאל נגד ימי וסטודנטים נגד חרדים, אנשים כמו השותפים הרצוג השמאלני ונאמן הימני וששינסקי ברון הגז ואשתו השחקנית. מה אנחנו מעדיפים?

זין. ועצה קטנה למשקיעים הקטנים יותר במניות הגז: בעניין הצעת ששינסקי וחבריו באופק-פסגות למכור את המניות בעקבות המלצות ששינסקי וחבריו, כן אותה המלצה שגורמת לבהלת מכירת המניות עכשיו, שימו לב מי קונה את המניות שלכם, נראה לי שתמצאו את ששינסקי והלקוחות הכבדים יותר של אופק-פסגות ושות'. אם עדיין לא הבנתם איך זה עובד... עליכם..

חטא (על פשע). עוד משהו קטנטנן: הטענה הזאת שברוני הגז מנפנפים בה שלפיה הם אלה שחיפשו אז הם צריכים לקבל מה שמצאו? אז זהו, שזה שקר. מדינת ישראל, כלומר אנחנו, משקיעים כבר עשרות שנים מאות מיליוני דולרים בחיפושים האלה. רק כשהחיפושים והסקרים הממשלתיים על חשבון הקופה הציבורית הביאו למציאת הגז, פתאום באו נובל אנרג'י ושאר הבריונים שלא השקיעו כמעט כלום, ודרשו את הכל:
"פעילות קידוחי הנפט והגז בישראל החלה ב-1953, ואמנם מסתכמת בכ-511 קידוחים. אלא שפעילות זו החלה דרך ארבע חברות ממשלתיות: חברת הנפט הלאומית (חנ"ל), חברת חיפושי נפט והשקעות (חנ"ה), חברת לפידות ונפטא. חברות אלה, עד שפורקו או הופרטו במהלך שנות ה-80 וה-90, ביצעו 340 מהקידוחים שבהם מנופפות כיום חברות הגז."
"חנ"ל (חברת הנפט הלאומית) השקיעה סכומי עתק בחיפושים וקידוחים משנות ה-50 ועד שנות ה-90 - כ-600 מיליון דולר, להערכתו של החוקר בצלאל לביא."



מקורות:

ששינסקי חבר הדירקטוריון וועדת ההשקעות של בית ההשקעות פסגות-אופק

קורות חיים של ששינסקי

פסגות-אופק מושקעת באמפל של יוסי מימן הבעלים של חברת הפקת הגז מרחב

ועכשיו תוקף את פסגות-אופק (ששינסקי) את עצמו וממליץ לציבור למכור מניות של הגז בעקבות ועדת ששינסקי (כדי שפסגות-אופק והשקיעים הקטנים יוכלו לקנות כמה שיותר?)
מזכיר את ההונאה של פסגות-אופק בנוגע למניות חברת דלק של תשובה

אופק פסגות מושקע בגז, למשל באחזקות שלו באבנר יחד עם תשובה

אופק פסגות נמכרה לקרן אייפקס

גם קרן אייפקס מושקעת בגז

קרן אייפקס מיוצגת על ידי משרד עורכי הדין "הרצוג פוקס נאמן" של שר המשפטים יעקב נאמן ושר הרווחה יצחק
הרצוג

גם נמרודי, הבעלים של עיתון מעריב, מושקע במניות הגז

יאיר לפיד מנחה את ספין ששינסקי בריאיון עם תשובה בערוץ 2 שבבעלות משפחת תשובה

אשתו של ששינסקי, רות ששינסקי, היא ממנהלי ב"קרן החדשה לישראל" שכביכול מנהל את המאבק להעלאת התמלוגים.

נשיאת הקרן החדשה לישראל היא נעמי חזן, שהצביעה בכנסת נגד העלאת התמלוגים לחברות הגז. 

בלדה לעוזב קיבוץ

25.11.2010

בחזרה לפחמית באשקלון

תקציר הפרקים הקודמים 
לאחר הפגנות והתנגדויות ההחלטה נדחתה בינתיים נימצא גז שיספיק לישראל ל-30 שנה בתמר והסקרים הגאולוגיים גילו מבנה גאולוגי גדול משמעותית מתמר שעשוי להכיל גז בכמות גדולה ואולי אפילו נפט המכונה לוייתן.








כעת מחכים לתוצאות הקידוח של האסדה "Sedco Express"  של חברת טרנסאושן Transocean אם השם נשמע מוכר זה לא במיקרה רמז מפרץ מקסיקו השנה פריצת הנפט עקב תאונה הגדולה בהיסטוריה. גם ה-BOP מונעי ההתפרצות מהחברה המוכרת מהאסון Cameron. זוהי אולי סיבה שעדיף שלא יהיה שם נפט. לטבלת נתונים טכניים של האסדה
בכול אופן מדובר באחת האסדות החדישות שנבנתה בשנת 2000 ביותר ורשומה במדינת ליברייה הידועה בהקפדתה על הבטיחות (לא ממש).




בכל מיקרה התוצאות הראשונות יהיו אולי בסוף השבוע.  בכול מקרה סביר שבים בין ישראל לקפריסין יש עוד גז בכמות משמעותית ואולי גם נפט.


במקביל סין נהיית יותר ויותר רעבה לפחם למשל הוולסטריט ג'ורנל מדווח על כוונה לעצור את הגידול בתפוקת הפחם בסין כדיי שהרזרבות לא יגמרו מוקדם מידיי. מעבר לזה אם הכתב היה קורא את הבלוג הזה המצב של הפחם בסין בכתבה היה נראה גרוע יותר. והמשמעות של רזרבות הפחם כפי שהם מופיעות בדוחות האנרגיה של bp היתה ברורה יותר למעשה חוסר המשמעות. אבל מכיוון שהבלוג בעיברית אין מה לבוא בטענות.


גם הרזרבות העולמיות של הגז גדלות בעיקבות פריצות דרך טכנולוגיות כמו הפקת גז אשר כלוא בתוך צפחות (Shale סלע שמקורו בחרסית אשר נדחס והתקשה ). כיום גם נעשים נסיונות ראשונים להפקת גז מהידראט המיתן שמצוי בכמויות עצומות.


בעקבות המחאה מעיריית אשקלון המועצות האזוריות והירוקים כעת נשקלת האפשרות לתחנה דו דילקית. תחנה שהדוד מכיל מבערים לפחם כתוש ולגז טבעי. בהבטחה שהתחנה תפעל בעיקר על גז ורק בעת צרה תעבור לפחם.


הירוקים ועיריית אשקלון לא סומכים על הבטחות וחוששים שהתחנה תשתמש בעיקר בפחם.


בנוסף אולי תוך פחות מעשור יחתם הסכם בנוגע להפחתת פליטות עולמית. החודש מתקיימת ועידדת ההמשך לקופנהגן לא שמעתם לא נורא הסיכויים למשהו משמעותי שואפים ל-0 במקרה הטוב. בעצם כן נורא.


לדעתי המסקנה מכל הרשימה היא שעד שהפחמית תיבנה הסיכוי שהדלק המועדף יהיה פחם אינו גבוה ותושבי אשקלון יכולים לישון בשקט.


אבל האם התחנה הדו דלקית היא רעיון טוב?
הבעיה העיקרית של התחנה המוצעת היא ניצולת לא טובה במיוחד. בתור התחלה מדובר בתחנה על קריטית supercritical ז"א טמפרטורה וניצולת טובות יותר משאר התחנות הפחמיות בארץ שהם תת קריטיות. אבל בעולם ישנם כבר תחנות אולטרה  על קריטיות  ultra-supercritical USC לדוגמה חצי מהתחנות הפחמיות ביפאן. שהם כמובן יעילות יותר או מפיקות יותר חשמל עבור פחות גז או פחם. אבל אם שורפים כבר גז אזי יש דרך יעילה עוד יותר באמצעות מחזור משולב מחז"ם. במחזם הגז מניע טורבינת גז (מין מנוע סילון ענקי) וגזי הפליטה משמשים ליצירת קיטור. חברת החשמל כבר התקינה מספר מחז"מים בארצנו שפועלים ומפיקים חשמל.
הבעיה היחידה היא מה אם יגמר יפסק הגז. יש לזה מספר פתרונות הפשוט מאגר סולר. היותר מסובך אגירת גז מנוזל LNG או אגירת גז במאגר כמו דליות שנמצע קרוב יותר לחוף. במקביל כאשר המערכת מסתמכת יותר על הגז תהיה דרושה יותר כפילות במערכת  למשל בתוכנית האב לצנרת הגז בישראל מסומנים שני צינורות מקבילים האחד ימי לאורך החוף קיים והשני עמוק ביבשה. לא קיים. העברת ישראל ליצור חשמל בעיקר בגז תידרוש שימוש במספר אמצעים להבטחת האספקה.


את הבעיה ניתן לפתור גם בדרך אחרת ע"י הפיכת פחם לגז. תחנות בשיטה זאת ידועות בכנוין IGCC. אופן הפעולה הפחם נשרף עם מעט אויר דבר שגורם ליצירת תערובת גזים שכוללת CO2 CO H2 את תערובת הגזים מעבירים לטורבינת הגז ושם שורפים אותה עם אוויר או חמצן.
ל-IGCC שני חסרונות עיקריים מחיר והעובדה שכיום פועלות פחות מ-20 תחנות כאלו בעולם אבל היתרונות הם יעילות גבוהה ביותר ופליטה נמוכה ביותר של מזהמים כמו גפרית לאטמוספירה.
כעת נשאר רק לחשב את העלויות של הפתרונות השונים כאשר למחזור המשולב יתרון היעילות שבהשוואה לתחנה שעומדת על הפרק עשויה להיות גדולה ב-50% משום שתחנה על קריטית צפויה להיות בעלת יעילות של עד 40% ואילו מחז"מים נושקים ל-60%


כמובן כפי שאומרים באנגלית כדאי להתחיל בפירות שתלויים נמוך וזה חיסכון בחשמל. וזה לא על ידי פרסומת בטלויזה אלא לדוגמה:


העלאת מחיר החשמל.
הצעד הפשוט ביותר ואחד היעילים ואז לא נשמע עוד ממתקיניי מזגנים "חבל על הכסף. לא כדאי להשקיע במזגן יקר וחסכוני. לעולם לא תחזיר את ההפרש במחיר אין הבדל משמעותי בין צריכת החשמל של המזגנים. הכול שטויות"  רצוי ואפילו חובה להחזיר חלק מהכסף לשכבות החלשות כתמיכה כלכלית ועזרה בהחלפת מכשיריי חשמל בזבזנים. וכתמיכה כלכלית שיכולה להיות בגובה עליית מחיר החשמל אבל כך שאם האנשים יחסכו חשמל הנטו שלהם יגדל.  אחת התוצאות של מהלך כזה שמתקיניי מזגנים לא יגידו חבל על הכסף כאשר ישאלו על דרוג אנרגטי ו-COP


אפשרות נוספת זיכוי כספי בעת החלפת מכשיריי חשמל ליעילים יותר ועבור בידוד טרמי של הבית כפי שנעשה בארצות הברית - כבר מדובר על הנושא עדכון בהמשך



רגע האמת: קידוח "לוויתן" יגיע למטרה ראשונה בקרוב - גלובס



כיסוי מיוחד: מאגר הגז, כך התקוות, נמצא בשכבה הראשונה ■ בשכבה השנייה יש סיכוי של 17% למציאת 3 מיליארד חביות נפט, ובשכבה השלישית סיכוי של 8% לעוד 1.2 מיליארד חביות
24/11/2010, 19:02







בינתיים גריניפיס יצא בפרויקט קבורים בפחם שבו צולמו מפורסמים בר רפאלי, אחינועם ניני, דנה ספקטור, מוש בן ארי, אפרת גוש, עודד קטש, יוסי שריד, מירה עוואד ועוד.
יש תערוכה עם התמונות.




אזהרה לתחנה הפחמית - בר רפאלי מאחורייך

לקראת הכרעת הממשלה בנושא - מיטב סלבריטאי ארצנו התגייסו למאבק נגד הקמת תחנה פחמית נוספת באשקלון והצטלמו קבורים תחת פחמים. ראש העיר מאיים להשבית את בתי הספר: "אנחנו ניקח מאות תלמידים ואלפי ילדים ונילחם מלחמת חורמה"
פורסם: 23.11.10





סלבס בפחם

 פתיחת תערוכת "קבורים בפחם" של הצלם רונן פדידה, שכולה יוזמה של ארגון גרינפיס בישראל נגד הקמתה של תחנה פחמית נוספת בישראל. בתערוכה מוצגים פורטרטים של ידוענים שונים שהסכימו להתכסות בפחם שחור, למען המטרה

nrg מעריב | 23/11/2010






מומלץ להכנס ולטקבק





22.11.2010

האם אובמה טוב ליהודים ? בהחלט Obama

בארץ נשמעים קולות רבים השמחים במפלתו של אובמה בבחירות האחרונות בגלל עמדתו בנושא הסיכסוך הישראלי פלסטיני. אבל אנחנו כאן בארץ הקודש בזכות הקשר שלנו לארץ במשך יותר מאלפיים שנים כולל בסביבות אלפיה וחצי של שנות גלות. לכן מבט על העתיד לטווח של כ-200 שנה הינו יותר מסביר הריי אם אנחנו בונים על פירוק ישראל בעוד 50 שנה אין מה להתעקש על ירושלים המאוחדת בירת ישראל או על חלק זה או אחר של נחלת אבות כאשר הכול זמני.

כדי להבטיח שמישהו יוכל לגור כאן בעוד 200 שנה צריך לטפל בשינויי האקלים ולהפחית את הפליטות העולמיות. כיום המחנה הרפובליקני מתכחש ברובו לשינויי האקלים או לפחות לפעולה הנידרשת. שרה פיילין מככבת ואילו מקיין שהיה שותף לחקיקה בנושא האקלים נעלם. ובארצות הברית פורחת תנועה של התכחשות למדע ולמציאות. המקבילים האמריקאים של גבי אביטל חוגגים.

לכן אוליי בטווח הקרוב אובמה רע ליהודים, למרות שיש הרבה אנשים בארץ שיחלקו על כך, אבל בטווח הבינונים אין לו תחליף.

Posted By David Rothkopf  

יש תרגום לעברית חצי אוטומטי 
סנוקי היא משתתפת בתוכנית ראליטי שאינה מצטינת בעומק מחשבתי ניכר.
"את שורשיה של התנועה הנוכחית ניתן למצוא בטיעונים של הבריאתנים נגד הוראת המדע של האבולוציה בבתי הספר. אבל היום יש לנו דור חדש של קיצונים...  בריאתניי אקלים, בריאתניי מדיניות החוץ, בריאתניי גירעון... אשר עבורם חשבון והיסטוריה הם פשוט הכלים של השטן. הם מעוררים את דור המייסדים אבל נשמעים יותר כמו בני תקופתם מאנגליה שטענו כי הסיבה שהמטיילים הבריטים היו מוצאים מאובנים של דגים  בהרים המרכזים של אנגליה אין שום קשר עם הים שפעם אולי היה שם לפניי מיליוני שנים ובמקום הם משום שאלוהים שם את המאובנים כדי לעבוד על האנשים וליגרום להם לפקפק בפירוש המילולי של התנ"ך."

9.11.2010

סרטון גרינפיס לגמילת פייסבוק מפחם “So Coal Network”

עם יותר מ-0.6 מיליון אנשים תומכים בקמפיין, גרינפיס עשוי לרשום הצלחה נוספת ולגמול או לצמצם במידה ניכרת את השימוש של פייסבוק בפחם. 
יש לסירטון כתוביות בעיברית





הצטרפות לקמפיין של גרינפיס

Help us get Facebook to unfriend coal

Join the campaign










מקום מצוין להשאיר הודעות תמיכה באנרגיה מתחדשת אם אתם מנויים בפיסבוק, אם לא הזהרו פייסבוק עלול להתגלות כזללן זמן רציני .


עדכון מגרינפיס


Facebook's coal problem overshadows green announcements

Blogpost by EoinD - November 5, 2010 at 15:30 PM

כתבה בניו נורק טימס/אינרנשונל הרלד טריביון


I.H.T. SPECIAL REPORT: BUSINESS OF GREEN

Facebook Under Pressure to Be Greener

7.11.2010

אני לא מאמין בשינויי האקלים- צריך קצת הומור

Thermogeddon - טרמוגדון: כאשר הארץ נהית חמה מידי לבני האדם מאמר מהניו סינטיסט



תרגום של המאמר
טרמוגדון : כאשר הארץ נהית חמה מידי לבני האדם
מאת הזל מויר - ניו סינטיסט 26 אוקטובר 

2010



[ בסוגריים מרובעים הערות המתרגם, כל הטמפרטורות בצלזיוס, התרשימים מהמאמר של Sherwood and Huberb ההסברים לתרשימים בעזרת המאמר הנ"ל  ]


Thermogeddon: When the Earth gets too hot for humans
לפי מחקר חדש חלקים מכדור הארץ עלולים להתחיל להיות בלתי אפשריים למגורים תוך מאה שנים. בטוח שזה לא אמת?

כעת סוף המאה ה23 היוסטון, תל אביב [במקור Tel Aviv], שנחי ועוד הרבה ערים סואנות לשעבר כעת ערי רפאים. אף אחד לא גר בלואיזיאנה או פלורידה יותר [גם בחלקים שלא הוצפו עקב עליית פני הים], וגם חלקים נרחבים של אפריקה, סין, ברזיל, הודו, ואוסטרליה הם אזורים ללא אף אדם. וזאת משום שבכול אותם מקומות נעשה חם ולח מספיק בכדי להרוג כל אדם  להרוג כל אדם שאינו יכול למצוא מחסה עם מיזוג אויר.
תסריט האימים הזה תואר במחקר שהתפרסם מוקדם יותר השנה. אם נמשיך כרגיל, המחקר טוען,  תוך לכול הפחות שנה מספר מועט של אזורים קטנים יתחילו להיות כו חמים בקייץ עד שאף אחד לא יוכל לשרוד ללא מיזוג אויר. שלוש מאות מעכשיו, עד חצי מהשטח שבו חיים כעת אנשים יגיע באופן קבוע לתנאים אלו.
"אני יודע מפיזיקה בסיסית שתהיה נקודה שבה החום והלחות יעשו בלתי נסבלים, ולא נראה שמישהו בדק את שינויי האקלים מזווית זאת." אומר סטיבן שרווד, ממדעי האטמוספרה באוניברסיטת ניו סאוט ויילס בסידני אוסטרליה. "כאשר אתה מסתכל על הנתונים, נעשה ברור למדיי שלא יהיה דרוש הרבה שינויי אקלים כפי שאנשים חושבים כדיי להגיע לשם.
זוהי טענה מדהימה. מדענים כבר הזהירו מזמן שלשינויי האקלים יהיו תוצאות חמורות: עליה גדולה במפלס הים, שטפונות, בצורות, מזג אויר קיצוני יותר [הוריקנים חזקים יותר לדוגמה], הכחדות [של בעלי חיים]  וכהנה וכהנה. אבל אם שרווד [Steven C. Sherwood] ושותפו למאמר מתאו הובר מאוניברסיטת פורדו [Matthew Huber of Purdue University] באינדיאנה צודקים חלקים עצומים מכדור הארץ יהפכו באופן אפקטיבי לבילתי ניתנים למגורים 
לכן "ניו סינטיסט" יצא לברר האם טענתם באמת סבירה. מהו הגבול של יכולת האדם לשרוד, והאם שינויי האקלים יכול להוביל חצית אותו הגבול באזורים מסוימים.?
אפילו כיום גלי חום  יכולים להרוג עשרות אלפי אנשים. בצרפת לבדה, יותר מ-14,800 אנשים מתו ממכת חום, ב-2003. הוריקנים טורנדו ושטפונות עשויים לקבל את כל הכותרות אבל בארצות הברית גלי חום הורגים כל שנה יותר אנשים מאשר כל התופעות האלו יחד.
הקורבנות של גלי החום הם בדרך כלל הפגיעים ביותר: החולים, הזקנים, והעוללים. ככול שגל החום נעשה יותר חמור,  החלק של האוכלוסיה שימות יעלה. אפילו אנשים בוגרים ובריאים אשר רגילים למזג אויר חם [ מדריך ספורט מאילת] יכנעו וימותו אם המצב ישאר יותר מידי חם ויותר מידי לח ליותר מידי זמן. כדי לתפקד בצורה נורמלית, אנו צריכים לשמור על טמפרטורה פנימית בסביבות 35 מעלות , אם הטמפרטורה עולה מעל 42 מעלות אנחנו מתים.
למה בדיוק עדיין לא מובן. הגוף מסיט דם  לעור כדי לנסות להתקרר, דבר שמצמצם את אספקת הדם למעיים.   . תאוריה אחת אחת היא שרעלנים המיוצרים ע"י חידקים מהמעיים הפגועים מתחילים לדלוף אל זרם הדם, ובסוף גורמים לכשל של מספר איברים.
מה שברור הוא שכדיי למנוע  הטמפרטורה הפנימית שלנו  לעלות יותר מידי גבוה,לטמפטורת העור שלנו אסור לעלות על  35°  ליותר ממספר שעות. באקלים יבש הזעה מקררת את העור ביעילות אפילו בטפרטורה של 45° או יותר. אבל באקלים לח כאשר האויר כמעט רווי בלחות, הזעה משנה רק במעט.
טמפרטורה לבד היא מדריך גרוע למה אנשים יכולים לשרוד. אנדיקטור עדיף היא טמפרטורת הטמפרטורה הלחה [או בשמה המלא יותר: טמפרטורת הגולה הלחה - wet bulb temperature] זוהי הטמפרטורה של מדחום כספית העטוף בפתיל רטוב. היא מושפעת גם מהטמפרטורה וגם מהלחות באויר ומשקפת את הטמפרטורה שתוכלו לקרר את העור עד אליה באמצעות הזעה.
גם אנשים בריאים ובכושר לו יוכלו לשרוד לאורך זמן טמפרטורה לחה של 35 מעלות אומרים שרווד והאבר. הגבול הזה של עקת החום [heat-stress ] תקף גם לאנשים שיושבים ערומים בצל סמוך למאוורר. ללא מיוג אויר או גישה למקומות קרירים יותר ולחים פחות, הם ימותו.
הטענה שאנשים אינם יכולים לשרוד טמפרטורה לחה של 35° או יותר למשך זמן ממושך הגיונית,אומר כריס בימה פיזיולוג של אימון המתמחה בטרמורגולציה אנושית באוניברסיטת אקסטר בבריטניה. "בכל טמפרטורה מעל אנו עוברים ממצב שבו אנו מאבדים חום מהעור לסביבה למצב שבו הסביבה כופה עלינו עקת חום דרך העור," הוא אומר. " אין ספק שאם תאים אלו יופיעו אתה מתאר סיטואציה קטלנית לרוב הגדול של האוכלוסיה."

You're looking at a lethal situation for the vast majority of the population

כדי לברר האם הגבול הזה של עקת החום נחצה בימינו, שרווד האבר בחנו את הטמפרטורה והלחות בכל העולם בעשור האחרון. במקמות ספורים כמו עמק המוות בקליפורניה, הטמפרטוה יכולה לעלות מעבר ל- 50°.

יש הרבה פחות שונות בטמפרטורה הלחה, הטמפרטורות הגבוהות ביותר נוטות להיות במדבריות בעלי לחות נמוכה. כיום הטמפרטורה הלחה ההגבוהה ביותר כמעט לעולם לא עולה מעל ל- 31°.  (ראו תרשים)




המצב כיום - בעשור האחרון  (1999–2008).
בין קויי הרוחב 60S–60N על היבשות הקו המקוקו מציין את הגבול של 35 מעלות רואים שבסביבות ה-30 מעלות השכיחות יורדת ל-0.

B מפת טמפרטורה לחה מקסימלית המגיעה לסביבות ה-30 בהודו-סין ובאמזונס
C ו- D הטמפרטורה הלחה בימינו כפי שמראה המודל הממוחשב. התאמה די טובה למציאות למרות שבמפה המודל מזייף קצת לכיון מטה. בדרך כלל נוהגים להריץ מודל ממוחשב על התנאים הנוכחיים כדי להעריך את דיוקו.



זום למפה  B מצב נוכחי מתצפיות



יש סיבה לכך, סוג של טרמוסטט טבעי: ככול שהאביר נעשה חם ולח יש יותר סיכוי שהוא יעלה ויוחלף ע"י אוויר קריר יתר. וזאת משום שאויר לח קל יותר מאויר יבש באותה טמפ' ולחץ, משום שמולקולות המים קלות יותר מהמולקולות של החמצן והחנקן. ובנוסף כאשר אויר לח עולה המים מתחילים להיתעבות ומשחררים חום כמוס, אשר מחמם את האויר וגורם לו לעלות גבוה יותר.

בשפת  החזאים אויר חם ולח הוא בדרך כלל אינו יציב, ובמיקרים רבים מוביל לסופות רעמים שמקררות את העניינים. "משמעות הדבר שלא משנה היכן אתה נמצא על האדמה הטמפרטורה הלחה לא עולה על 30° או 31° " אומר שרווד.

אבל חוסר יציבות היא יחסית: אויר עולה רק אם הוא צפוף פחות מהאויר סביבו. לכן אם כל האזור הטרופי נהיה יותר חם ולח, האויר יהיה צריך להיות קצת יותר חם ולח לפני שהוא יתחיל לעלות. ההתחממות הגלובלית, במילים אחרות, תגביהה את הטרמוסטט.

כדי לחשב כיצד הטמפרטורה הלחה תשתנה ככול שהעולם יתחמם, שרווד והאבר השתמשו במודל אקלים ממוחשב. התוצאה: לכול 1° מעלה אחת של עליית הממוצע הגלובלי, המקסימום של הטמפרטורה הלחה יעלה בסביבות 0.75°.

מחסום הישרדות

חוקרים אחרים לא רואים בעיה בתחזית הזאת. "מידול האקלים כאן הוא מוצק מאוד" אומר פטר סטוט ממרכז הדלי באקסטר, בריטניה, אשר חוקר את שינויי האקלים. "משיחה עם מספר קולגות על הנושא, אנו חושבים שמה שהם אומרים הגיוני וקונסיסטנטי עם מה שאנו מצפים."

התוצאה היא שאם הממוצע הטמפרטורה העולמי יעלה ב-7° הטמפרטורה הלחהבמספר מקומות  תתחיל לעבור את סף ההישרדות של 35° לשעות או ימים. כמובן, עקת החום לא תתיל לפתע להיות בעיה בנקודה זאת. למעשה חום ולחות יעלו באטיות מהרמות הנוכחיות, גלי חום יהרגו יותר ויותר אנשים. ההשפעה הכלכלית שלהם תלך ותגבר כאשר עבודה פיזית בחוץ או בבינינים העם מיזוג אויר לקוי תעשה קשה יותר ויותר.

עם התחממות עולמית שלהחום והלחות יעשו בילתי נסבלים במקומות אחדים. "נראה הגירות של אנשים ממדינות חמות ולחות שבהן אנשים אינם יכולים לשרוד את גלי החום," אומר שרווד.

There will be migrations out of countries where people cannot survive the heatwaves

אם הטמפרטורה העולמית תגיע ל-12°, חצי מהאדמה שמאוכלסת כיום תהפך לחמה מידי מכדי לחיות בה. (ראו מפה) האזורים שאינם נתנים למגורים יהיהו כנראה אלו עם עקת החום הגבוה ביותר כיום, כולל אגן האמזונס, הודו, חלקים מאפריקה, סין, אוסטרליה ודרום מיזרח ארצות הברית.



לאחר התחממות של 12 מעלות  הטמפרטורה הלחה באדום עוברת את הקו המקווקוו של 35 מעלות.



זום למפה



זום של המפה ישראל, מצרים, פקיסטן, והודו בילתי ניתנות למגורים הסהר הפורה ערש הציויליזציה מחוץ לתחום לבני האדם. (אם אתם רוצים לטעון למקומה של סין אין בעיה גם שם יש אזור כנ"ל)
אפשר להבחין שקווי המתאר של היבשות במודל אינם זהים למציאות, הדבר נובע משום שהמודל מחלק את העולם לתאים ככול שהתאים יהיו יותר קטנים היבשות יתוארו בדיוק רב יותר, אבל הדבר גם ידרוש יותר זמן מחשב.
מכיון שראינו בתרשים הראשון שהמודל סוטה לכיוון מטה בתיאור הטמפ' הלחה סביר שהתמונה מתארת בעצם מצב של עליה של 10 מעלות ביחס לטמפ' בעשור האחרון 

התוצאות יהיו מסוייטות, בתאוריה, אנשים באזורים הנדונים יכולים להסתגל, לחיות במחסות תת קרקעיים בחדשי הקיץ, לדוגמה, או לא לעזוב מכוניות או בתים ממוזגים לזמן ממושך ללא חליפות קרור.

אבל המחיר של הפעלת מיזוג באופן קבוע עלולות להיות מעבר ליכולת של הרבה אנשים ועסקים. רוב משק החי לדוגמה יגוע אם לא יוחזק לפרקים בדירים/רפתות ממוזגות. יותר גרוע הפסקות חשמל ארוכות יגרמו לתמותה המונית. "זה תרחיש מפחיד" אומר שרווד" נראה שרוב האנשים יעברו לאקלים קריר יותר - דבר שיגרום למאבקים על אדמה ומשאבים.

"התסריט שהם מראים פורשים הוא די מיאש. הוא הרבה יותר חמור וקטסטרופלי מאשר אנשים זיהו לפני בהקשר של מוות הקשור לחום," אומר פטריק קיני, המנהל של התוכנית לאקלים ובריאות בב"ס מילמן לבריאות הציבור באניבסיטת קולומביה בניו יורק. " זה נראה מבוסס על היגיון מוצק ועל מודלים ונתונים טובים. אנשים כבר חשבו על אפקטים גורמי מחלה של שינויי האקלים, אבל אף אחד שאני מכיר לא חשב על זה שיש סף שמעליו אנשים אינם יכולים לחיות באופן בסיסי."

כך שנראה שיש סיבה מועטה לפקפק בכך שאם העולם יתחמם מספיק, חלקים ממנו יתחילו לעבור את סף עקת החום. השאלה ההגדולה היא. האם העולם יתחמם מספיק. האםבאמת תתכן עליה גלובלית של 7° או יותר? התשובה הקצרה היא כן, בטווח הארוך.


בכמה יתחמם העולם תלוי בשני דברים: כמה עוד פחמן דו חמצני נוסיף לאטמוספירה וכמה חימום אותו ה-CO2 יגרום דבר שידוע בשם רגישות אקלימית.
לפי הפנל הביין ממשלתי לשינויי האקלים  (IPCC) כל הכפלה של כמות  ה-CO התעלה את הטמפרטורה בין 1.9° ל-4.5° כאשר 3 הוא הערך הסביר ביותר. 
אם הרגישות האקלימית נמוכה 1.9° יקח מאות שנים לעולם להתחמם עד  7°  אפילו אם נמשיך לפלוט המון CO2. מצד שני אם הרגישות גבוה כמו 4.5°, אנו עלולים הגיע ל- 7° תוך מאה שנים אם נמשיך כרגיל, למרות שניתן יהיה להימנע מ- 7° אם נחתוך את הפליטות מספיק מוקדם.


מאמצים כבירים

המילכוד הוא שההערכות של ה-IPCC לרגישות אקלימית מבוססות רק על משובים מהירים שהינם קלים יחסית למידול על מחשבים. הם מתעלמות מתהלכים אטיים כמו אוקינוס שבמקום לספוג  CO2 יתחיל לפלוט אותו, או שחרור של מיתן מכפור העד permafrost. 
מחקרים על העבר של הארץ מראים שיתכן שהרגישות הממשית עלולה להיות גבוהה מהתחזית של המודלים הממוחשבים, כמה מהם טוענים שהרגישות עלולה להגיע ל-7° (New Scientist, 30 June, p 38). אם הרגישות לטווח ארוך גבוהה יהייה קשה הרבה יותר להמנע מעלייה גדולה בטמפרטורה במאות השנים הקרובות.

"רוב הדיון היה על המאה ה-21, אבל ההתחממות אינה עומדת להיעצר ב-2010 אלא עם הפליטות שלנו ירדו לכמעט אפס עד אז, וזה ידרוש מאמצים כבירים (heroic efforts) אומר שרווד. " אם אתה לוקח בחשבון ששיחרור הפחמן עלול להיות קצת גבוה יותר מהערך הצפוי והאקלים עלול להיות די רגיש לתוספת אנרגיה, זה לא קשה מדיי לקבל 10°, 12° או אפילו 15° במאה ה-23. 

הסכנה היא שאם נציף את האטמוספירה ביותר מידיי CO2, עלייה גדולה בטמפ" עשויה להיות בלתי נמנעת אפילו אם כל הפליטה האנושית של גזיי חממה תיפסק. " עלינו לחשוב כיצד להבטיח שכמויות גדולות של דלק מאובן פשוט יושארו באדמה," אומר שרווד. "זה ידרוש שינויי בכיוון שאנשים רבים עדיין לא מקבלים ברצינות."

מעטים יותר מקבלים את הרעיון שחלקים מהפלנטה עלולים להפוך לכה חמים עד בני האדם לא יכלו לשרוד. אם יש טעות במסקנות של של שרווד והאבר, אף אחד מהמדענים שהניו סינטיסט יצר עמם קשר לא זיהה אותו.

"מדענים נוטים להייות שמרנים - אנו דובקים במה שאנו יודעים ונמנעים לעשות ספקולציות על מה שקשה לנו להגדיר במדויק," אומר שרווד. "אני חושב שעקת חום היא השפעה חשובה של שינויי האקלים שהחמצנו ויתכן שיש השפעות נוספות כאלו, בפרד עם התחממות גדולה אבל אפשרית. "


 כיצד היונקים שרדו
[נספח למאמר לעיל המובא בקיצור נמרץ]

לפני המקסימום הטרמלי בין הפלאוקן לאאוקן  Palaeocene-Eocene thermal maximum - PETM, הטמפרטורה היו גבוהות  בכ-10 מעלות מהיום ב-PETM הטמפ' הוסיפה והרקיעה בעוד 5° -9° כמובן שלא היו עדיין אנשים אבל היו יונקים אם החישובים של שרווד והובר נכונים אזי גם יונקים אשר מאוקלמים למפרטורה ולחות גבוהים יותר ושהטמפרטורה הפנימית שלהם היא 40° עדיין לא אמורים היו לשרוד בחלקים מהעולם. אבל העדויות הגאולוגיות אינן מספיק טובות בכדי לענות על השאלה. בכל מקרה יש דוגמאות של קיטון בגודל של היונקים. יונק קטן יותר יכול להפתר מחום בקלות רבה יותר. משום ששטח הפנים גדול יותר ביחס לנפח. [דמינו קןביה שהצלע שלה היא 2 ס"מ ואז היחס הוא 3 סמ"ר לסמ"ק ואילו בקוביה שצלעה היא 1 ס"מ היחס הוא 6 סמ"ר לסמ"ק. ניתן להבחין בתופעה בטבע לדוגמה זאבים בערבה קטנים יותר מהזאבים ברמת הגולן. בסרט שהוקרן בערוץ הנשיונל גאוגרפיק " The Day The Oceans Boiled" מראים עצמות של סוס מתקופת ה-PETM בגודל של חתול מבוית]

תחילת הסרט  The Day The Oceans Boiled הסרט מלפני כעשור טועה בדבר אחד, מסתבר שהפחמן הדו חמצני שנעלם מהאטמוספירה נבלע ברובו באוקינוסים ולא כפי שמתואר בסרט. המדידות באמזונס הושפעו מערבול מקומי אשר כמדומני מקורו בטופוגרפיה המקומית. אבל עדיין האמזונס עלול להתיבש ולעלות באש גם לפי המחקרים האחרונים שהוצגו בקופנהגן. גם האוקינוסים שהולכים ונעשים חומציים מגלים סימנים שעלולים לבשר על קליטת פחמן מופחתת. לגבי שאר הנושאים המוצגים בסרט הכל נשאר תקף ומפחיד. התחום של שינויי האקלים משתנה והידע גדל אולם הרעיון הבסיסי מלפני כ-100 שנים נשאר תקף אנו גורמים לחימום האטמוספירה ע"י פליטת גזי חממה. וככול שהידע מצטבר הנושא נראה מפחיד יותר.



[הכתבה בניו סינטיסט  מבוססת על:
Steven C. Sherwood* and Matthew Huberb*
*Climate Change Research Centre, University of New South Wales, Sydney, New South Wales 2052, Australia; and **Purdue Climate Change Research 

Center, Purdue University, West Lafayette, IN 47907 
www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.0913352107


  
  * לפי השרות המטאורולגי: עומס חום הוא מדד המבטא את מידת אי הנוחות הנובעת מהשילוב בין טמפרטורת האוויר ללחות הנמצאת בו. המדד שנמצא בשימוש צה"ל ושאומץ ע"י השירות המטאורולוגי נוסח ע"י פרופ' עזרה זוהר והוא מחושב כממוצע חשבוני של הטמפרטורה היבשה והטמפרטורה הלחה. לכן heat-stress אינו מתורגם לעומס חום כדי לא ליצור בילבול עם ההגדרה הרשמית.

The Black Butterfly Effect agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation"