ראשית לפני הנאום המובטח
חוק הנפט דורש ממי שגילה נפט וגז להפיק באופן מסחרי תוך זמן קצוב.
יש כמה דקויות שאפשר להתפלפל עליהן שלוש שנים ממתי? באופן מפורש ממתן הזיכיון. אבל סעיף אחר דורש מימי שגילה תגלית לפעול כבעל זיכיון. בכול צורה שלא נהפוך ברור שלגבי כריש תנין וליויתן תשוב ונובל לא עשו כלום לקדם הפקה מסחרית מאז שגילו גז. והגז התגלה לפני יותר מ-3 שנים. לכן השר יכול לדרוש מהחברות לפי החוק להפיק הפקה מסחריתחרית בתוך 60 יום. גם אם החברות יצליחו להוכיח לבית המשפט שהתאריך הרלוונטי הוא בעוד שנה + ההפקה מסחרית בתוך שנה וחצי תהיה שיא עולמי חדש. ואם לא יצליחו. יתממש סעיף (ג)
חוק הנפט דורש ממי שגילה נפט וגז להפיק באופן מסחרי תוך זמן קצוב.
יש כמה דקויות שאפשר להתפלפל עליהן שלוש שנים ממתי? באופן מפורש ממתן הזיכיון. אבל סעיף אחר דורש מימי שגילה תגלית לפעול כבעל זיכיון. בכול צורה שלא נהפוך ברור שלגבי כריש תנין וליויתן תשוב ונובל לא עשו כלום לקדם הפקה מסחרית מאז שגילו גז. והגז התגלה לפני יותר מ-3 שנים. לכן השר יכול לדרוש מהחברות לפי החוק להפיק הפקה מסחריתחרית בתוך 60 יום. גם אם החברות יצליחו להוכיח לבית המשפט שהתאריך הרלוונטי הוא בעוד שנה + ההפקה מסחרית בתוך שנה וחצי תהיה שיא עולמי חדש. ואם לא יצליחו. יתממש סעיף (ג)
(תיקון מס' 3) תשל"ז-1977 (תיקון מס' 4) תש"ן-1989
(ג) לא הפיק בעל חזקה משטח החזקה נפט בכמויות מסחריות בתוך שלוש השנים הראשונות למתן החזקה, והשר שלח לו לאחר תום תקופה זו, הודעה הדורשת ממנו להתחיל בהפקת נפט בכמויות מסחריות בתוך זמן שקבע בהודעה ושלא יפחת מששים יום, תפקע החזקה כתום הזמן הקבוע אם לא התחילה ההפקה כפי שנדרש בהודעה.
וחסל סדר מונופול. אבל גם דואפול אינו מספק בהכרך תחרות ראויה. לכן הדרישה לפיקוח על המחירים תישאר רלונטית.
כמובן תשובנובל יטענו לגזל והלאמה. אבל כאשר יצאו לקדוח חוק הנפט היה ידוע העובדה שיצוא תלוי באישור של הממשלה אינה חדשה ואפילו למרבה הפלא המרחק מחוף הים הישראל לא השתנה ביותר מכמה מילמטרים בעשור האחרון לכן האם נובל כאלו שלומיאלים שלא בדקו את אפשרויות הפיתוח לפניי שקדחו? סביר יותר שהניכו מראש שנין יהיה לכופף/לשחד את הממשלה כך שרצונם יעשה. ואם כך המצב אין שום דבר לא מוסרי בלהעיף אותם מליויתן.
פרופ׳ לכלכלה לשעבר החשב הכללי באוצר ועוד ערמה של תפקידים בכירים מאוד בשרות הציבורי ובמיגזר הפרטי. זאת אומרת ממש לא איזה מרקסיסט שאינו מכיר את המשק הישראלי.
המשק הישראלי עם כל מה שעבר ונכסיו ואנשיו הוא כמו פרדס ששייך לכולנו. פרדס שאנחנו אלו שעוברים וחורשים וזורעים וקוצרים, והוא שייך לכולנו. אבל הוא לא מנוהל על ידינו. הוא מנוהל על ידי הפוליטיקאים - שאנחנו בחרנו לגדל את הפרדס.
התפקיד של הממשלה הוא לבדוק שהפרדס ינוהל הכי טוב שאפשר, ושהפירות שלו יחולקו בצורה הוגנת. אני לא אומר שוויונית כי אנחנו לא קומוניסטים, אבל בצורה הוגנת, יעילה, שתבטיח לנו את השנים הבאות.
אבל מה הממשלה עושה? היא לוקחת חלק מהתפוזים ומחלקת אותם לידי מקורבים, בלי מכרזים, למי שקרוב לצלחת. יש פה מישהו בקהל הגדול הזה שאי פעם בחייו קיבל פטור ממכרז? יש פה מישהו ששילם 970 אלף שקל וקיבל אוצר של טריליון שקל בלי מכרז?
חברים, יש לנו גנן שלקח את הפירות וחילק אותם בצורה לא יעילה, יש לנו גנן שלקח חלק גדול מהעצים וחילק אותם בצורה לא יעילה - אבל הממשלה הזאת שברה עוד שיא בכך שהיא מנסה לכבול את ידינו מלהצביע בבחירות הבאות ולשנות את המצב הזה. זו ממשלה שמנסה לעשות דבר אחד פשוט: לא רק למכור את הנכס הכי יקר שלנו בנזיד עדשים אלא למנוע מאיתנו להצביע בעתיד לפוליטיקאים שיוכלו לשנות אותו. יש לנו ממשלה שמנסה לכבול לנו את הידיים.
נתחיל בחטא הקדמון. לפני שנים לא רבות קיבל משרד התשתיות סקרים שהכינו בריטיש גז ואחרים שבהם נודע שבים יש סיכוי של למעלה מ-30% למצוא גז. אתם יודעים מה זה למעלה מ-30% בעולם הגז? זה כמו 80% בלוטו ו-99% בפיס. הממשלה ושר התשתיות באותו זמן החליטו לקחת את הידע הזה ובמקום להוציא את הרשיונות למכרז כמו שעושה כל מדינה מתוקנת, במקום לחשוף את הידע הזה ולהוציא אותו למכרז שוויוני, החליטה לחלק את הרשיונות לגורם אחד – בלי שאף אחד ידע. אני רוצה לנצל את הבמה הזאת כדי לקרוא למשטרת ישראל וליועץ המשפטי של הממשלה להורות על פתיחת חקירה פלילית על חלוקת רישיונות הגז.
חקירה פלילית על הסיטואציה שבה יש לנו אוצר עם 30% סיכוי שיהיה שווה מאות רבות של מיליארדים, וזה חולק במחשכים תמורת 970 אלף שקל.
מבט קל על החברות של תשובה ואתם רואים מצעד ארוך של לשעברים. מצעד ארוך של פקידים שבדלת מסותבבת קיבלו החלטות במקום אחד והלכו למקום אחר. אבל אני רוצה לנצל את ההזדמנות לספר לכם שאחד הפקידים האלה, אודי ניסן, היה ראש אגף תקציבים ונטל חלק מכריע בוועדת ששינסקי הראשונה.
בוועדה הזאת הם הגישו המלצות ביניים על בסיס עבודה בינלאומית שדרשה שיעורי מס מאוד גבוהים, בפרט בהתחשב בעובדה שהאוצרות האלה חולקו כמעט בחינם. אבל לאחר שהוגש דו"ח הביניים הופעלו מסכת של לחצים, איומים ובסיומו של דבר הוועדה שבה ניסן נטל חלק מכריע החליטה לרכך משמעותית את ההמלצות. דקה, יום, או לכל היותר שבוע לאחר שהוגשו המלצות אודי התפטר, כמובן לפי החוק, חיכה צינון שנה אחת ולאחר שנה אתם יודעים איפה הוא נמצא? אצל תשובה.
אני מספר לכם את הסיפור הזה מכיוון שאני חושש שאנחנו עומדים לפני שידור חוזר של אותה סיטואציה. הנה לפנינו היו"ר של המועצה לכלכלה, היועץ של נתניהו פרופ' יוג'ין קנדל, למרות שהוא לא ממונה על ההגבלים העסקיים, למרות שהוא לא ראש אגף תקציבים, הוא החליט לעשות מעשה ולגבש מתווה שמהווה לדעתי חרפה. פרופ' קנדל, מיד אחרי שהוא מסיים להכין את מתווה החרפה הזה, הודיע שהוא עוזב.
אני רוצה להסביר לפרופ' קנדל שאם הוא יעז בעוד שנה, שנת צינון, להתקרב לתשובה, לשותפים שלו ולמקורבים שלו, אם הוא חושד חלילה שבעוד שנה הציבור הישראלי יסכים שפקיד בכיר שעשה הסכם של חרפה נוסף הולך לעבוד אצל תשובה או שותפיו - הוא טועה. אני אישית אגיש את התלונה במשטרה.
אני אישית אדרוש חקירה פלילית נוספת על זו שאנחנו דורשים הערב. אני מציע שנישא תפילה כולנו שאנחנו חושדים בכשרים ושבעוד שנה נופתע לטובה לראות שהוא נמצא רחוק מאוד מתשובה.
הלבנה הבאה זו הבריחה מאחריות. יש לנו שורה של אישים שברחו מאחריות. אני רוצה שתדעו שבעיני מי שמבקש את הסמכות, נוטל את האחריות ובורח ממנה צריך לתת את החשבון בפני עם ישראל.
בואו נתחיל לפי הסדר: ראשון, זה הממונה על ההגבלים העסקיים, כן תתפלאו. הוא ברח מאחריות. הסמכות שלו זה להטיל הסדר כובל. הסמכות שלו זה לפתוח בהליך לפיקוח על מחירים, כי מחיר השוד של 6 דולר מגלם רווח מופרז. זו הסמכות והאחריות שלו. האם מישהו פה היה מעלה על דעתו שהייתי בורח באמצע הקרב מול אולמרט או הירשזון ומתפטר? מי שביקש אחריות ונטל אחריות לא יכול לברוח. כשהממונה מתפטר הוא מאפשר לנתניהו ולשר הכלכלה למנות ממונה חדש אבל מטעם. אתם מעלים על דעתכם שנתניהו ימנה ממונה שיפתח בהליך של פיקוח על מחירים?
השני זה שר השקופים אריה דרעי. אתה לא תרחץ בניקיון כפיך. מה התפקיד של שר התמ"ת אם לא לתת גב לרגולטור ולהגיד לממונה 'אתה לא בורח לשום מקום', או להגיד לנתניהו על גופתי המתה תפקיר סמכויות של הממונה על ההגבלים. מה הוא עשה? ברח.
השלישי הוא גם החשוב מכולם – שר האוצר, משה כחלון. אני מבין שהשר כחלון שגה בכך שלא הודיע על ניגוד העניינים שלו. אני מבין שהוא נאלץ לפסול את עצמו. מה שאני לא מבין זה דבר אחד. מאחר ששר האוצר הוא היחיד שעל פי החוק מוסמך להטיל פיקוח על מחירים, ואנחנו יודעים מה המחיר הנורמטיבי - 3 דולרים - וזו הסמכות והאחריות של שר האוצר. אני אגיד לכם מה אני דורש. אני מקבל את זה שכחלון פסל את עצמו. אני לא מקבל איך הוא העז להעביר את הסמכות שלו ללא אחר מאשר בנימין נתניהו - שכולנו יודעים מהי עמדתו. טוב שהוא לא העביר את הסמכות לתשובה. אני דורש ממנו, פה על הבמה הזאת, להעביר את סמכותו לחבר מפלגתו, השר אבי גבאי שהוא איש אוצר לשעבר ואיש מקצוע. שיעביר את סמכותו לגבאי שלא התחייב לתשובה ולנובל ולא הוכיח שהוא רכיכה.
אם יש משהו קונקרטי בהפגנה הזאת זו הדרישה הזאת מכחלון. תמשוך את הסמכות חזרה ותעביר אותה לגבאי.
"כשחיים באוליגרכיה לפעמים שוכחים שיש חוק"
אני מצטער, אני לא רוצה להיות נייס גיא ולהתחנף. לפני הבחירות ניצלתי את הבמה התקשורתית שיש לי וקראתי לציבור לא להצביע לאף מפלגה שלא תתחייב לפיקוח על מחירי הגז. אני לא רוצה להשתמש בבמה הזאת כדי להביע עמדה פוליטית אבל זו לא עמדה פוליטית לומר לעם ישראל, בואו ותתקנו את הטעות שעשיתם בבחירות ושלא העמדתם אולטימטום למפלגות או תטילו פיקוח או שלא נצביע ותתקנו את זה. כמו שבצרפת לא מפגינים פעמיים שלוש בקיץ אלא כל מוצאי שבת המוני עם ישראל צריכים להפגין עד שהממשלה תיכנע.
מקורבי נתניהו אמרו שזה קרב חייו. אני לא יודע מה זה קרבות אבל אני יודע דבר אחד: הממשלה הזאת למדה שהציבור כנראה לא מבין מה החשיבות של הפיקוח על המחירים אבל הם חוששים שהציבור מתחיל להבין. ומכיוון שהחוק קובע שלשר האוצר יש סמכות להטיל פיקוח על מחירים, ועד עכשיו הוא לא הטיל אבל הם חוששים שהציבור מבין שאולי שר האוצר הבא יטיל פיקוח, אז מה ממשלת הקטסטרופה הזאת עושה – היא מנסה לכבול את ידי העם ואת ידי הממשלה הבאה ומתחייבת שבמשך שנים רבות, נוסף על השנים שכבר גוזלים את כספנו, לא יבוצע שום שינוי בכנסת, ולפצות אם חלילה מישהו ירצה לשנות משהו.
בואו נדבר יותר לעומק על פיקוח המחירים. החוק קובע שמונופול לא יכול לגבות מחיר מופרז. כדי להיחשב מחיר מופרז, זו מטרתו של הממונה על ההגבלים וכבר אמרנו שהוא ברח. מעבר לזה, הסמכות של שר האוצר למנות ועדה מקצועית שתבחן מה העלות בתוספת רווח הוגן. אני לא נגד רווח. ולהוריד את המחיר למחיר המפוקח. אבל מה הממשלה עושה? מתנגדת. מה אומרים טייקוני הגז? ב-6 דולר אנחנו בקושי מרוויחים. אם זה נכון אז ממה אתם חוששים? כל ועדה מקצועית בלתי תלויה תטען שאתם צודקים. ממה אתם חוששים לחשוף ולבחון, האם זה 3 דולר או 6? במקום להטיל פיקוח על המחירים - מתחילים לסבן אותנו. בואו נעבור על רשימת הסיבונים.
אומרים לנו תחרות. איך תחרות כאשר המונופול של תשובה כבר מוכר למונופול של חברת החשמל את רוב הגז במחיר של 6 דולרים? מאיפה תחרות? הם גם אומרים שימכרו את המאגרים הקטנים. אבל המאגרים הקטנים כבר מגלמים מחיר גז של 6 דולרים ומי שירכוש מהם את המאגרים יצטרך לשלם להם 6 דולרים - אז איך הוא ירוויח? רק אם ימכור את הגז ב-8-7 דולר. זה מה שהם מתכננים לנו.
עוד מנסים למרוח אותנו עם השוואות מחירים. מתחילים עם השוואות באירופה. מה הם שוכחים להגיד לנו? שבאירופה יש מחירי הובלה ולנו אין, ומחירי ההובלה יקרים. מה הם שוכחים עוד? שספק הגז העיקרי של אירופה הוא המונופול של רוסיה, שהוא לא תחרותי וגוזל את האירופאים. אז מה? אם האירופאים מסכנים - אז גם אנחנו צריכים להיות?
אלירן רובין
עוד אומרים לנו ומפריחים רשימה של מחירים. בואו אני אגיד לכם מה ההשוואה הנכונה והיא רק למדינות שמצאו גז ליד חופיהן: ונצואלה דולר אחד, קטאר 1.8 דולר, מצרים 2.5 דולר, קנדה 34 דולר, ארה"ב - שבעלי שדות הגז רכשו את השדות ולא קיבלו אותם ב-970 אלף שקל, וצריכים להוביל את הגז על פני יבשת שלמה - גם שם זה רק 4 דולר. אבל למה אנחנו הולכים רחוק? תשובה בעצמו, ממאגר יותר קטן שעלויות הפיתוח שלו היו יותר גדולות, מכר לנו ב-2.7 דולר רק לפני כמה שנים והרוויח יפה מאוד. והמצרים, שלא חשודים באהדה מופרזת לישראל, מכרו לנו ב-2.9 דולר.
הדבר הבא: מנסים להלך עלינו אימים. "אם לא נחתום אז הגז יישאר בים". מה הם שוכחים? שהוא כבר זורם במחיר של שוד מאורגן. והוא ימשיך לזרום מכיוון שבמאגר הקיים (תמר) יש גז לעוד שנים, ובשנים האלה אפשר לפתח את מאגר לווייתן שלוש פעמים.
הם שוכחים גם שיש חוק במדינה. יכול להיות שהם שכחו כי כשחיים באוליגרכיה לפעמים שוכחים שיש חוק, אבל החוק אומר שאם אתה לא מפתח את המאגר שקיבלת ב-970 אלף שקל - אז תוך מספר חודשים אתה צריך להחזיר אותו בחינם אין כסף. הדבר השלישי שהם שוכחים להגיד זה שהגז הזה, שאותו הם רוצים לפתח, מיועד רובו ככולו ליצוא.
"החוצפה של הממשלה הזאת עוברת כל גבול"
בואו נחזור עכשיו לשר לשעבר יאיר לפיד. לא זאת בלבד שהוא לא ניצל את סמכותו להטיל פיקוח על מחירי הגז כי היה שר אוצר, איפשר לחברת החשמל לחתום עם תשובה ונובל על מחירים שהמתחילים רק ב-5.8 דולר ועולים ל-8-7 דולר. הוא זה שאישר את זה, הוא זה שסירב לחתום על הפיקוח.
אבל הוא חטא בחטא נוסף: הוא אישר להם יצוא במגבלה לא אפקטיבית והיא אסון בפני עצמו, מכיוון שאין תרופה למחלה ההולנדית. אם אנחנו ניקלע למחלה ההולנדית, כל מה שנעשה זה נחליף את היצוא של ההיי-טק - שמספק פרנסה לעשרות אלפי אנשים ביצוא של הגז הארור הזה. גם שואבים לנו את המחיר וגם רוצים להדביק אותנו בדבר של המחלה ההולנדית? במקרה כזה, אני מעדיף שהגז יישאר בים לפחות עד הממשלה הבאה.
אומרים לנו שמאות מיליארדי שקלים יזרמו לכיסו של עם ישראל. מה הם שוכחים להגיד? שכיסו השני של עם ישראל ישלם כפול. על כל 200 מיליארד שקל שעם ישראל ישלם מכיס אחד, יחזרו אליו רק 100 לכיס השני. מאוד נחמד. אני, כרואה חשבון, מעדיף לא לשלם את ה-200 ולא לקבל את ה-100.
חברים, החוצפה של הממשלה הזאת עוברת כל גבול. אתם יודעים למה? אני נזכר בימי המחאה החברתית של 2011 - כשעם ישראל הפגין ודרש מימון גני ילדים מגיל 3. דרישה לגיטימית. אמר נתניהו, "חברים למה להתרגז? אתם רוצים? אין שום בעיה, תעלו את המע"מ ל-18%". זה מה שהוא עשה לנו. גבה מאיתנו עוד 4 מיליארד שקל מס ולקח את הכסף לגני הילדים. פה מאיימים לקחת לנו 400 מיליארד שקל ולהחזיר לנו 200. מה קרה? ולא דיברתי עוד על עלויות הביטחון שהשיתו עלינו. בשנים האחרונות הפכנו למדינה הכי יקרה במערב. הגיע הזמן שעם ישראל יאמר את דברו כל מוצאי שבת עד שהממשלה תיכנע.
הממשלה הזאת כבר הוכיחה שהיא מתרפסת. אם הציבור יאמר את דברו בצורה חד משמעית ונחושה, מספיק שיודיע שלא יצביע לאף מפלגה שלא מטילה או תטיל פיקוח על מחירים - ואני חושב שאמירה חד-משמעית כזאת תעשה את שלה.
כמובן תשובנובל יטענו לגזל והלאמה. אבל כאשר יצאו לקדוח חוק הנפט היה ידוע העובדה שיצוא תלוי באישור של הממשלה אינה חדשה ואפילו למרבה הפלא המרחק מחוף הים הישראל לא השתנה ביותר מכמה מילמטרים בעשור האחרון לכן האם נובל כאלו שלומיאלים שלא בדקו את אפשרויות הפיתוח לפניי שקדחו? סביר יותר שהניכו מראש שנין יהיה לכופף/לשחד את הממשלה כך שרצונם יעשה. ואם כך המצב אין שום דבר לא מוסרי בלהעיף אותם מליויתן.
ההפגנה ב-4/7/2015 מקור דף הפיסבוק של צדק חברתי - חדר המצב |
הנאום של ירון זליכה
פרופ׳ לכלכלה לשעבר החשב הכללי באוצר ועוד ערמה של תפקידים בכירים מאוד בשרות הציבורי ובמיגזר הפרטי. זאת אומרת ממש לא איזה מרקסיסט שאינו מכיר את המשק הישראלי.
מאבק הגז זקוק לעזרתך: אנחנו ההמון מולם ההון
מאבק הגז זקוק לעזרתכם.טייקוני הגז יצחק תשובה ונובל אנרג'י משקיעים בשבועות האחרונים הון עצום כדי להילחם במאבק, כדי להילחם באזרחי ישראל תשובה ונובל רוצים להשתלט באופן סופי על מאגרי הגז של ישראל. אם זה יקרה כולנו נשלם את מחיר השתלטות של מונופול הגז בשקלים רבים לכל אזרח. כדיי לעמוד מול הכסף של תשובה ונובל צריך לפחות איזה חצי אחוז מהתקציב של הטיקונים. 100₪ כעת עשויים לחסוך לכם אלפי שקלים ב-30 השנים הבאות.
לפרטים נוספים זה אני או תשובה - שומרים את הגז הישראלי בארץ
המשק הישראלי עם כל מה שעבר ונכסיו ואנשיו הוא כמו פרדס ששייך לכולנו. פרדס שאנחנו אלו שעוברים וחורשים וזורעים וקוצרים, והוא שייך לכולנו. אבל הוא לא מנוהל על ידינו. הוא מנוהל על ידי הפוליטיקאים - שאנחנו בחרנו לגדל את הפרדס.
התפקיד של הממשלה הוא לבדוק שהפרדס ינוהל הכי טוב שאפשר, ושהפירות שלו יחולקו בצורה הוגנת. אני לא אומר שוויונית כי אנחנו לא קומוניסטים, אבל בצורה הוגנת, יעילה, שתבטיח לנו את השנים הבאות.
אבל מה הממשלה עושה? היא לוקחת חלק מהתפוזים ומחלקת אותם לידי מקורבים, בלי מכרזים, למי שקרוב לצלחת. יש פה מישהו בקהל הגדול הזה שאי פעם בחייו קיבל פטור ממכרז? יש פה מישהו ששילם 970 אלף שקל וקיבל אוצר של טריליון שקל בלי מכרז?
חברים, יש לנו גנן שלקח את הפירות וחילק אותם בצורה לא יעילה, יש לנו גנן שלקח חלק גדול מהעצים וחילק אותם בצורה לא יעילה - אבל הממשלה הזאת שברה עוד שיא בכך שהיא מנסה לכבול את ידינו מלהצביע בבחירות הבאות ולשנות את המצב הזה. זו ממשלה שמנסה לעשות דבר אחד פשוט: לא רק למכור את הנכס הכי יקר שלנו בנזיד עדשים אלא למנוע מאיתנו להצביע בעתיד לפוליטיקאים שיוכלו לשנות אותו. יש לנו ממשלה שמנסה לכבול לנו את הידיים.
נתחיל בחטא הקדמון. לפני שנים לא רבות קיבל משרד התשתיות סקרים שהכינו בריטיש גז ואחרים שבהם נודע שבים יש סיכוי של למעלה מ-30% למצוא גז. אתם יודעים מה זה למעלה מ-30% בעולם הגז? זה כמו 80% בלוטו ו-99% בפיס. הממשלה ושר התשתיות באותו זמן החליטו לקחת את הידע הזה ובמקום להוציא את הרשיונות למכרז כמו שעושה כל מדינה מתוקנת, במקום לחשוף את הידע הזה ולהוציא אותו למכרז שוויוני, החליטה לחלק את הרשיונות לגורם אחד – בלי שאף אחד ידע. אני רוצה לנצל את הבמה הזאת כדי לקרוא למשטרת ישראל וליועץ המשפטי של הממשלה להורות על פתיחת חקירה פלילית על חלוקת רישיונות הגז.
חקירה פלילית על הסיטואציה שבה יש לנו אוצר עם 30% סיכוי שיהיה שווה מאות רבות של מיליארדים, וזה חולק במחשכים תמורת 970 אלף שקל.
מבט קל על החברות של תשובה ואתם רואים מצעד ארוך של לשעברים. מצעד ארוך של פקידים שבדלת מסותבבת קיבלו החלטות במקום אחד והלכו למקום אחר. אבל אני רוצה לנצל את ההזדמנות לספר לכם שאחד הפקידים האלה, אודי ניסן, היה ראש אגף תקציבים ונטל חלק מכריע בוועדת ששינסקי הראשונה.
בוועדה הזאת הם הגישו המלצות ביניים על בסיס עבודה בינלאומית שדרשה שיעורי מס מאוד גבוהים, בפרט בהתחשב בעובדה שהאוצרות האלה חולקו כמעט בחינם. אבל לאחר שהוגש דו"ח הביניים הופעלו מסכת של לחצים, איומים ובסיומו של דבר הוועדה שבה ניסן נטל חלק מכריע החליטה לרכך משמעותית את ההמלצות. דקה, יום, או לכל היותר שבוע לאחר שהוגשו המלצות אודי התפטר, כמובן לפי החוק, חיכה צינון שנה אחת ולאחר שנה אתם יודעים איפה הוא נמצא? אצל תשובה.
אני מספר לכם את הסיפור הזה מכיוון שאני חושש שאנחנו עומדים לפני שידור חוזר של אותה סיטואציה. הנה לפנינו היו"ר של המועצה לכלכלה, היועץ של נתניהו פרופ' יוג'ין קנדל, למרות שהוא לא ממונה על ההגבלים העסקיים, למרות שהוא לא ראש אגף תקציבים, הוא החליט לעשות מעשה ולגבש מתווה שמהווה לדעתי חרפה. פרופ' קנדל, מיד אחרי שהוא מסיים להכין את מתווה החרפה הזה, הודיע שהוא עוזב.
אני רוצה להסביר לפרופ' קנדל שאם הוא יעז בעוד שנה, שנת צינון, להתקרב לתשובה, לשותפים שלו ולמקורבים שלו, אם הוא חושד חלילה שבעוד שנה הציבור הישראלי יסכים שפקיד בכיר שעשה הסכם של חרפה נוסף הולך לעבוד אצל תשובה או שותפיו - הוא טועה. אני אישית אגיש את התלונה במשטרה.
אני אישית אדרוש חקירה פלילית נוספת על זו שאנחנו דורשים הערב. אני מציע שנישא תפילה כולנו שאנחנו חושדים בכשרים ושבעוד שנה נופתע לטובה לראות שהוא נמצא רחוק מאוד מתשובה.
הלבנה הבאה זו הבריחה מאחריות. יש לנו שורה של אישים שברחו מאחריות. אני רוצה שתדעו שבעיני מי שמבקש את הסמכות, נוטל את האחריות ובורח ממנה צריך לתת את החשבון בפני עם ישראל.
בואו נתחיל לפי הסדר: ראשון, זה הממונה על ההגבלים העסקיים, כן תתפלאו. הוא ברח מאחריות. הסמכות שלו זה להטיל הסדר כובל. הסמכות שלו זה לפתוח בהליך לפיקוח על מחירים, כי מחיר השוד של 6 דולר מגלם רווח מופרז. זו הסמכות והאחריות שלו. האם מישהו פה היה מעלה על דעתו שהייתי בורח באמצע הקרב מול אולמרט או הירשזון ומתפטר? מי שביקש אחריות ונטל אחריות לא יכול לברוח. כשהממונה מתפטר הוא מאפשר לנתניהו ולשר הכלכלה למנות ממונה חדש אבל מטעם. אתם מעלים על דעתכם שנתניהו ימנה ממונה שיפתח בהליך של פיקוח על מחירים?
השני זה שר השקופים אריה דרעי. אתה לא תרחץ בניקיון כפיך. מה התפקיד של שר התמ"ת אם לא לתת גב לרגולטור ולהגיד לממונה 'אתה לא בורח לשום מקום', או להגיד לנתניהו על גופתי המתה תפקיר סמכויות של הממונה על ההגבלים. מה הוא עשה? ברח.
השלישי הוא גם החשוב מכולם – שר האוצר, משה כחלון. אני מבין שהשר כחלון שגה בכך שלא הודיע על ניגוד העניינים שלו. אני מבין שהוא נאלץ לפסול את עצמו. מה שאני לא מבין זה דבר אחד. מאחר ששר האוצר הוא היחיד שעל פי החוק מוסמך להטיל פיקוח על מחירים, ואנחנו יודעים מה המחיר הנורמטיבי - 3 דולרים - וזו הסמכות והאחריות של שר האוצר. אני אגיד לכם מה אני דורש. אני מקבל את זה שכחלון פסל את עצמו. אני לא מקבל איך הוא העז להעביר את הסמכות שלו ללא אחר מאשר בנימין נתניהו - שכולנו יודעים מהי עמדתו. טוב שהוא לא העביר את הסמכות לתשובה. אני דורש ממנו, פה על הבמה הזאת, להעביר את סמכותו לחבר מפלגתו, השר אבי גבאי שהוא איש אוצר לשעבר ואיש מקצוע. שיעביר את סמכותו לגבאי שלא התחייב לתשובה ולנובל ולא הוכיח שהוא רכיכה.
אם יש משהו קונקרטי בהפגנה הזאת זו הדרישה הזאת מכחלון. תמשוך את הסמכות חזרה ותעביר אותה לגבאי.
"כשחיים באוליגרכיה לפעמים שוכחים שיש חוק"
אני מצטער, אני לא רוצה להיות נייס גיא ולהתחנף. לפני הבחירות ניצלתי את הבמה התקשורתית שיש לי וקראתי לציבור לא להצביע לאף מפלגה שלא תתחייב לפיקוח על מחירי הגז. אני לא רוצה להשתמש בבמה הזאת כדי להביע עמדה פוליטית אבל זו לא עמדה פוליטית לומר לעם ישראל, בואו ותתקנו את הטעות שעשיתם בבחירות ושלא העמדתם אולטימטום למפלגות או תטילו פיקוח או שלא נצביע ותתקנו את זה. כמו שבצרפת לא מפגינים פעמיים שלוש בקיץ אלא כל מוצאי שבת המוני עם ישראל צריכים להפגין עד שהממשלה תיכנע.
מקורבי נתניהו אמרו שזה קרב חייו. אני לא יודע מה זה קרבות אבל אני יודע דבר אחד: הממשלה הזאת למדה שהציבור כנראה לא מבין מה החשיבות של הפיקוח על המחירים אבל הם חוששים שהציבור מתחיל להבין. ומכיוון שהחוק קובע שלשר האוצר יש סמכות להטיל פיקוח על מחירים, ועד עכשיו הוא לא הטיל אבל הם חוששים שהציבור מבין שאולי שר האוצר הבא יטיל פיקוח, אז מה ממשלת הקטסטרופה הזאת עושה – היא מנסה לכבול את ידי העם ואת ידי הממשלה הבאה ומתחייבת שבמשך שנים רבות, נוסף על השנים שכבר גוזלים את כספנו, לא יבוצע שום שינוי בכנסת, ולפצות אם חלילה מישהו ירצה לשנות משהו.
בואו נדבר יותר לעומק על פיקוח המחירים. החוק קובע שמונופול לא יכול לגבות מחיר מופרז. כדי להיחשב מחיר מופרז, זו מטרתו של הממונה על ההגבלים וכבר אמרנו שהוא ברח. מעבר לזה, הסמכות של שר האוצר למנות ועדה מקצועית שתבחן מה העלות בתוספת רווח הוגן. אני לא נגד רווח. ולהוריד את המחיר למחיר המפוקח. אבל מה הממשלה עושה? מתנגדת. מה אומרים טייקוני הגז? ב-6 דולר אנחנו בקושי מרוויחים. אם זה נכון אז ממה אתם חוששים? כל ועדה מקצועית בלתי תלויה תטען שאתם צודקים. ממה אתם חוששים לחשוף ולבחון, האם זה 3 דולר או 6? במקום להטיל פיקוח על המחירים - מתחילים לסבן אותנו. בואו נעבור על רשימת הסיבונים.
אומרים לנו תחרות. איך תחרות כאשר המונופול של תשובה כבר מוכר למונופול של חברת החשמל את רוב הגז במחיר של 6 דולרים? מאיפה תחרות? הם גם אומרים שימכרו את המאגרים הקטנים. אבל המאגרים הקטנים כבר מגלמים מחיר גז של 6 דולרים ומי שירכוש מהם את המאגרים יצטרך לשלם להם 6 דולרים - אז איך הוא ירוויח? רק אם ימכור את הגז ב-8-7 דולר. זה מה שהם מתכננים לנו.
עוד מנסים למרוח אותנו עם השוואות מחירים. מתחילים עם השוואות באירופה. מה הם שוכחים להגיד לנו? שבאירופה יש מחירי הובלה ולנו אין, ומחירי ההובלה יקרים. מה הם שוכחים עוד? שספק הגז העיקרי של אירופה הוא המונופול של רוסיה, שהוא לא תחרותי וגוזל את האירופאים. אז מה? אם האירופאים מסכנים - אז גם אנחנו צריכים להיות?
אלירן רובין
עוד אומרים לנו ומפריחים רשימה של מחירים. בואו אני אגיד לכם מה ההשוואה הנכונה והיא רק למדינות שמצאו גז ליד חופיהן: ונצואלה דולר אחד, קטאר 1.8 דולר, מצרים 2.5 דולר, קנדה 34 דולר, ארה"ב - שבעלי שדות הגז רכשו את השדות ולא קיבלו אותם ב-970 אלף שקל, וצריכים להוביל את הגז על פני יבשת שלמה - גם שם זה רק 4 דולר. אבל למה אנחנו הולכים רחוק? תשובה בעצמו, ממאגר יותר קטן שעלויות הפיתוח שלו היו יותר גדולות, מכר לנו ב-2.7 דולר רק לפני כמה שנים והרוויח יפה מאוד. והמצרים, שלא חשודים באהדה מופרזת לישראל, מכרו לנו ב-2.9 דולר.
הדבר הבא: מנסים להלך עלינו אימים. "אם לא נחתום אז הגז יישאר בים". מה הם שוכחים? שהוא כבר זורם במחיר של שוד מאורגן. והוא ימשיך לזרום מכיוון שבמאגר הקיים (תמר) יש גז לעוד שנים, ובשנים האלה אפשר לפתח את מאגר לווייתן שלוש פעמים.
הם שוכחים גם שיש חוק במדינה. יכול להיות שהם שכחו כי כשחיים באוליגרכיה לפעמים שוכחים שיש חוק, אבל החוק אומר שאם אתה לא מפתח את המאגר שקיבלת ב-970 אלף שקל - אז תוך מספר חודשים אתה צריך להחזיר אותו בחינם אין כסף. הדבר השלישי שהם שוכחים להגיד זה שהגז הזה, שאותו הם רוצים לפתח, מיועד רובו ככולו ליצוא.
"החוצפה של הממשלה הזאת עוברת כל גבול"
בואו נחזור עכשיו לשר לשעבר יאיר לפיד. לא זאת בלבד שהוא לא ניצל את סמכותו להטיל פיקוח על מחירי הגז כי היה שר אוצר, איפשר לחברת החשמל לחתום עם תשובה ונובל על מחירים שהמתחילים רק ב-5.8 דולר ועולים ל-8-7 דולר. הוא זה שאישר את זה, הוא זה שסירב לחתום על הפיקוח.
אבל הוא חטא בחטא נוסף: הוא אישר להם יצוא במגבלה לא אפקטיבית והיא אסון בפני עצמו, מכיוון שאין תרופה למחלה ההולנדית. אם אנחנו ניקלע למחלה ההולנדית, כל מה שנעשה זה נחליף את היצוא של ההיי-טק - שמספק פרנסה לעשרות אלפי אנשים ביצוא של הגז הארור הזה. גם שואבים לנו את המחיר וגם רוצים להדביק אותנו בדבר של המחלה ההולנדית? במקרה כזה, אני מעדיף שהגז יישאר בים לפחות עד הממשלה הבאה.
אומרים לנו שמאות מיליארדי שקלים יזרמו לכיסו של עם ישראל. מה הם שוכחים להגיד? שכיסו השני של עם ישראל ישלם כפול. על כל 200 מיליארד שקל שעם ישראל ישלם מכיס אחד, יחזרו אליו רק 100 לכיס השני. מאוד נחמד. אני, כרואה חשבון, מעדיף לא לשלם את ה-200 ולא לקבל את ה-100.
חברים, החוצפה של הממשלה הזאת עוברת כל גבול. אתם יודעים למה? אני נזכר בימי המחאה החברתית של 2011 - כשעם ישראל הפגין ודרש מימון גני ילדים מגיל 3. דרישה לגיטימית. אמר נתניהו, "חברים למה להתרגז? אתם רוצים? אין שום בעיה, תעלו את המע"מ ל-18%". זה מה שהוא עשה לנו. גבה מאיתנו עוד 4 מיליארד שקל מס ולקח את הכסף לגני הילדים. פה מאיימים לקחת לנו 400 מיליארד שקל ולהחזיר לנו 200. מה קרה? ולא דיברתי עוד על עלויות הביטחון שהשיתו עלינו. בשנים האחרונות הפכנו למדינה הכי יקרה במערב. הגיע הזמן שעם ישראל יאמר את דברו כל מוצאי שבת עד שהממשלה תיכנע.
הממשלה הזאת כבר הוכיחה שהיא מתרפסת. אם הציבור יאמר את דברו בצורה חד משמעית ונחושה, מספיק שיודיע שלא יצביע לאף מפלגה שלא מטילה או תטיל פיקוח על מחירים - ואני חושב שאמירה חד-משמעית כזאת תעשה את שלה.
וסרטון קצר
לקריאה נוספת:
הקרב על הגז: 30 לוקשים שמנסים למכור לכם - מגזין TheMarker - TheMarker
אבי בר-אלי - 07.07.2015
הערה בניגוד למקובל בשיח הציבורי אפשר לפתח את מגרי הגז ע״י חברה ממשלתי או חברה ממשלתית ברובה כמו סטטאויל הנורבגית או פטרובס הברזילאית. כול הידע הדרוש החל מהקידוח ועד כמעט ללקוח נימצא ביידי חברות מיתמחות. למשל Halliburton שבצעה את ביטון הקידוח במקונדו מפרץ מקסיקו בהזמנת bp. אותו אסון דרך אגב קרה בעיקר בגלל ההתערבות של bp במהלך הקידוח וסיומו. אם היו נותנים להליבורטון ול-Transocean לעשות את העבודה בשקט לא כנראה לא היה קורה אסון יש כמובן חברות נוספות כגון PennEnergy
הפצצה המתקתקת של חברת החשמל: תשלם לתמר 4 מיליארד שקל על גז שאינה זקוקה לו - TheMarker
מהלאמה ועד תחרות פרועה: מחפשים מתווה גז אחר? הנה כמה הצעות
תרגיל הגז הגדול שמתכננים לכם - ולמה הורדת המחיר לא תספיק - דינמו - TheMarker
מקורבים לדיונים אומרים שהממשלה קבעה את תקרת המחיר של 5.4 דולרים ליחידת גז רק כדי להגיע בסוף המו"מ ל-4.8 דולרים - ולהציג זאת כהישג ■ לציבור אסור לקנות את התרגיל הזה ■ אז מה הפתרון?
איתן אבריאל 05.07.2015
אתם תשפטו: זה מתווה הגז שמטלטל את הפוליטיקה בישראל - גלובס
אתם תשפטו: זה מתווה הגז שמטלטל את הפוליטיקה בישראל
(עדכון) - פיתוח לוויתן יידחה, ולא תהיה תחרות במאגר עוד 15 שנים; היצוא למצרים מתמר יחל עוד לפני פיתוח לוויתן; מחיר הגז: עד 5.4 דולר ליחידת חום ■ שר האנרגיה שטייניץ על מחיר הגז: "אפילו התעשיינים אמרו שזה מחיר טוב. המחיר בישראל - מהנמוכים ב-OECD"
30/06/2015 לילך ויסמן, הדי כהן [ראו השגות אצל איתן אבריאל.
הסדר הגז: זינוק קדימה לכלכלה או שוד הציבור בחסות המדינה? Nana 25/06/2015
בעד תומכי חברות: הגז אמיר פוסטר
נגד ההסדר: נתן שקרצ'י
יוסי אבו: הסדר הגז קשה חדשות האנרגיה
בתפקיד הקוזק הנגזל: מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו.
"אף מדינה לא כפתה על המשקיעים שלה ועל המשקיעים הזרים הסדר קשה כזה" אמר מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו עם חשיפת המתווה להסדר הגז. "פיקוח המחירים שמונהג על פי ההסדר הוא הפיקוח הנורא ביותר, כי הפיקוח עובד למעשה בידי הלקוחות"
לפוסט בפיסבוק |
"100 ימים של שקיפות מציעים 50 אלף שקל מענק ראשוני למי שמחזיק מידע שבכוחו לחשוף מהלכים פסולים של נבחרי ציבור סביב הסדר הגז" - כך נכתב בפוסט שפורסם היום (ב') בעמוד הפייסבוק של המיזם.
מיתוך הפיסבוק
״בהחלט יכול להיות שבממשלה פועלים למעננו ומאידאולוגיה צרופה. ויכול להיות שלא.
כדי לוודא החלטנו לגייס אדם שיש בידו מידע שבכוחו לחשוף מהלכים פסולים סביב סוגיית הגז. מהלכים של נבחרי ציבור שאין חולק כי הם בתחום הפלילי.
אנחנו מציעים מענק ראשוני בסך 50,000 שקל לבעל ידע בנושא שיעבור צד, הפעם - מטייקון למיזם חברתי. זה יכול להיות בכיר או זוטר, והוא יכול להישאר אנונימי ולשמור על עבודתו. כדי לתמוך במעבר ובמימוש התחקיר נגייס גם סכום נוסף - אם יידרש.״
מאה ימים של שקיפות - פיסבוק
מאה ימים של שקיפות | תומר אביטל
עמוד הבית - 100 ימים של שקיפות
למי הח"כים חייבים? כל מה שהמועמדים לכנסת בבחירות 2015 לא רוצים שתדעו -TheMarker
מדהים מה שחשבון בנק של 10 מיליארד דולר יכול לעשות לאגו של בן אדם - מגזין TheMarker
"בעוד כמה דקות ננחת בשדה התעופה על שם יצחק תשואה". הרהורים במלאת עשר שנים למונופול הגז. ישראל 2025. איתן אבריאל 08.07.2015
וכותרת חיובית לסיום
אם יש פקקים - סעו באופניים: משרד התחבורה מקדם רשת שבילי אופניים בגוש דן - TheMarker
יוסי אבו צודק בכל מילה. נהוג לחשוב שהגז הוא של התושבים, ושותפויות הגז והמשקיעים 'גוזלים' אותו מהם. ובכן, הגז הוא לא 'של התושבים', אבל התושבים בהחלט יהנו ממנו. צריך להבין שמדובר בעסק וישראל לא צועדת לכיוון 'עצמאות אנרגטית' מכיוון שתוחלת החיים של פרויקט הגז בישראל איננו ארוך ואולי זה חיובי - צריך לפנות מקום לאנרגיות מתחדשות
השבמחקזהו, יוסי אבו הודיע על פיזור וחלוקת זכויות על מאגרים,כפי שנדרש וסוכם במתווה. אני שומע לאחרונה לא מומחה אחד ולא שניים שמעלים את הטענה שהמתווה מתברר בשנה האחרונה כנכון למרות כל הדעות שמתסובבות. למה עדיין מקשים על תהליכים כלכליים ותמריצים טבעיים לקדם את השוק הישראלי?
השבמחק