28.2.2011

כנס אילת אילות וניחוש פרוע

כמה התרשמויות

חברת החשמל מתחילה לעכל את העובדה שמחיר הפחם ישאר גבוה אבל עדיין לא ברור אם הם מבינים שהמחיר צפויי לעלות
לפי מנכ"ל החברה - אולי העובדה שכמה בכירים בחברה נחשפו לאפשרות של שיא תפוקת הפחם בדיון בועדה הארצית על הפחמית באשקלון עזרה.

חב' החשמל: דרושה תוכנית חירום למשק הסולארי

המשנה למנכ"ל החברה קרא למשרד התשתיות לצאת בתוכנית חירום לאנרגיות מתחדשות. נציגת המשרד להגנת הסביבה: "ישראל לא תעמוד ביעדי הפחתת פליטות גזי החממה אם תחנת הכוח הנוספת באשקלון תתבסס על פחם"
פורסם: 23.02.11,


יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, הפתיע בשבוע שעבר כשדיבר לראשונה על רצונה של חברת החשמל להכפיל את היקף ייצור החשמל בגז טבעי מ-40% כיום ל-80%. "היקף ייצור החשמל בגז טבעי יכול להגיע לעד 80% מסך ייצור החשמל", אמר רון-טל בכנס אילת-אילות לאנרגיה מתחדשת, "ובלבד שנשמור על היתרות האסטרטגיות הנדרשת בעיקר בהולכה"

בכנס גם התרבו הסימנים לכך שיתכן ששר התשתיות יתחיל להשתמש בכוחו כדיי לאלץ את זכיניי הגז להפיק גז מהתגליות.
כלל איום לא מרומז מראשיי המשרד.

הצהרה נוספת של שר התשתיות הוא שצריכת הנפט תומכת בטרור אמנם תומס פרידמן מהניו יורק טיימס טוען כך שנים אבל ראוי להזכיר זאת. קנית מכונית עם נפח מנוע של שלושה ליטר את/ה תמוכיי טרור

שר התשתיות לנדאו: "מי שמתדלק רכב מממן טרור - העולם הערבי תלוי בסם ואנחנו מזינים את אויבנו"

  23.2.2011   אבי בר-אלי  
לנדאו דיבר בכנס אילת-אילות: דרך נושא הנפט אנחנו נאבקים על עצמאותו ועתידו של העולם הדמוקרטי ■ "אנחנו מכורים לנפט בגלל היותנו מכורים לרכב"


הדבר הבולט בכנס היה הלובי של מתקיניי הלוחות הפוטוולטאים
אבל ללוחות הפוטוולטאים יש שתי בעיות גדולות 
הראשונה  יעילות בינונית כך שלפי פרופ' דוד פיימן משדה בוקר גם אם נכסה את כל הגגות במדינה ועוד עשרות קמ"ר עדיין לא לקבל מספיק חשמל. הפיתרון של פיימן הוא פוטו וולטאי מרוכז שמשתמש בתאים יעילים במיוחד.

הבעיה השניה היא כמה אנרגיה נדרשת כדיי להפיק את החשמל בעיקר בייצור הלוחות לפי זכרוני מדובר ביחס של 1:2 - 1:5 כאשר ברוח ובסולארי טרמלי מדובר בכ- 1:30 גם לפי הזיכרון

בעיה נוספת רוב המימון של המדינה לחשמל הסולארי בעצם מגיע ליצרנים בסין למשל.

המשך על כנס אילת אילות יבוא אי"ה


וכעת לניחוש הפרוע ברדיו דברו על בג"ץ שהוגש בקשר לשדה הפוספטים בריר ליד ערד הבג"ץ קשור לטענה בעד פתיחת השדה להפקה וכריה אבל הטענה חסויה ואסור לפרסמה. לדוגמה


https://netfiles.uiuc.edu/mragheb/www/NPRE%20402%20ME%20405%20Nuclear%20Power%20Engineering/Uranium%20Resources%20in%20Phosphate%20Rocks.pdf

21.2.2011

כמה הערות על אקלים ואנרגיה על 2010 בעולם ובארץ פחם נפט שאין בסעודיה

א. 2010 היתה אחת משתי השנים החמות ביותר מאז תחילת המדידות למרות הבדלים בין החישובים השונים  הבריטי והאמריקאי השורה התונה נשארת זהה. עיקר ההבדלים נובעים מהערכת הטמפרטורה באותם מקומות שאין מדידות בסביבות הקטבים.
ראויי לציין שמדובר בזמן של מנימום נדיר באורכו של פעילות השמש. (לכול מי שמנסה לטעון ששנויי האקלים באשמת השמש בין אם ישירות ובין אם דרך השפעת השמש על הקרינה הקוסמית)

Despite Subtle Differences, Global Temperature Records in Close Agreement


למרות זאת עדיין 2010 שברה מספר שיאים למשל השיא של מיספר המדינות שבהם נקבע שיא הטמפרטורה מהתחלת המדידות. 18 מדינות כולל רוסיה שמכילות 18% משטח היבשות. לעומתן מדינה אחת שברהטפונות  את שיא הקור גינאה.
 2010 היתה גם השנה  הגשומה ביותר מאז 1900. [NOAA]
בין הארועים הבולטים של 2010 היו גל החום  הרוסי (אשר השמיד 40% מיבול החיטה ברוסיה), השטפונות בפקיסטאן בצורת באמוזנס אשר משתווה רק לבצורת הקודמת לפני כ-5 שנים, בצורת בסין, נסיגה הסטורית של השלג בחצי הכדור הצפוני, דווקה מבחינת ההוריקנים באוקינוס השקט נרשמו הכי פחות הוריקנים מאז הופעת הלווינים אבל באוקנוס האטלנטי 2010 היתה אקטיבית מאוד. בסוף השנה התחילו השיטפונות באוסטרליה. 
כל הבצורות והשטפונות העלו את מחיריי המזון ששיחקו תפקיד משמעותי בנפילה של המישטרים בתוניסיה ובמיצרים (ויתכן שהרשימה תתרחב). כאשר הערתי בסוף מאמר של אמנון פורטוגלי  ש"השיטפונות באוסטרליה אינם רחוקים כפי שאולי נדמה לנו" צדקתי יותר ממה שציפיתי. (היו עוד צרות ושיטפונות שקיצצו ביבולים בעולם למשל גל חום שמנע יבוליי שיא ברצות הברית)

ובישראל 
"שנת 2010 היתה חמה מהממוצע במידה ניכרת והיא למעשה השנה החמה ביותר מתחילת
המדידות."
"מהשוואה של הטמפרטורה השנתית הממוצעת לנתוני העבר    (בדרך כלל בשנות ה-50
ובתחנות הותיקות אף לפני כן)  עולה כי בכל התחנות שנבדקו  , שנת 2010 היתה החמה
ביותר ובהפרש ניכר של כ-1.5-1 מ צ  " מהשנה החמה הבאה אחריה. יש להדגיש נתון זה על
רקע העובדה שהטמפרטורה השנתית הממוצעת היא משתנה יציב למדי עם השתנות קטנה
משנה לשנה (כ-%80-90 מהשנים מסתיימות בסטייה של פחות ממעלה מהממוצע הרב
שנתי).   
כמו כן ראוי לציין כי עד לשנה זו ההפרש בין השנה החמה ביותר לבין זו שאחריה היה של
כ-0.3-0.1 מ" צ,  כך שהפרש של 1.5-1.0 מ צ  " בין 2010 לבין השנה החמה הבאה אחריה
מבטא את העובדה שמדובר בשנה חמה בצורה יוצאת דופן" 
כפי שידוע 2010 לא בלטה לטובה בכמויות המשקעים.

אנרגיה
בנאום בנושא עליית מחיריי הבנזין הלחם וכו' נתניהו קשר את כול העליות למחיריי הנפט. כאמור ילגבי מחיר הלחם יש סיבות נוספות. בכול מקרה חברת מקנזי חזתה בשנת 2009 משבר דלק כאשר העולם יתחיל להתאושש מהמשבר הכלכלי תחזית שמתאמתת. 
אבל הצרות הגדולות עדיין מחכות 
גים פינק מ-investingdaily.com מספר שמויקיליקס מסתבר שבסעודיה יש הרבה אויר אבל הרבה פחות נפט
זה בדיוק מה שמתיו סימונדס טוען כבר שנים וגם כתב על כך ספר בשם בין הערביים במידבר 
Twilight in the Desert: 
The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy

גם מצב הפחם אינו משופר ויתכן שאפילו גרוע יותר מהנפט לאחונה פורסם מאמר ב-ENERGY אשר טוען ששיא תפוקת הפחם צפויי השנה. הדוגמה של סין שעברה תוך שנים ספורות מיצואנית פחם ליבואנית מס' 1 בעולם בשנת 2010 גורמת להרהר שאולי הכותבים צודקים

Study: World's 'Peak Coal' Moment Has Arrived

1.2.2011