אפקט הפרפר השחור בלוג בנושא שינויי אקלים והיתחממות גלובלית
The phenomenon whereby a small change at one place in a system can have large effects elsewhere, a butterfly flapping its wings in Rio de Janeiro might change the weather in Chicago.
(from//wordnet.princeton.edu)
Today We already released 500 billion tons of Carbon to the atmosphere that is a very huge butterfly!
What will become of America in five, 25, or even 50 years from today? This series of 11 short films explores possible future scenarios through the prism of today’s global realities. Immerse yourself in the visions of these independent prognosticators as they inhabit a future of their own imagining.
יש בסידרה גם סרט בנושא שינויי האקלים אבל טרם הספיקותי.
אסדת קידוח בשרות חברת BP עלתה בלהבות וצללה לתהום רוב העובדים 115 הצליחו להימלט אבל 11 עובדים נספו. האסדה שעסקה בחיפוש נפט מצאה מאגר נפט בעומק של 6 ק"מ ובעומק מים של ~ 1.7 ק"מ. בעת שהצוות עסק בביטון הבאר ובהכנות לסגירתה הזמנית (עד לתחילת ההפקה) התפרץ זרם של נפט/גז עד פני הים שנידלק בהגיעו לאסדה (blowout). שסתום ואמצעי בטיחות נוספים שאמורים למנוע תרחיש כזה לא הועילו.
האסדה בשם אופק מים עמוקים Deepwater Horizon קדחה בשדה מקונדו (מקונדו שם העיר מ"מאה שנים של בדידות" שנופלת בגלל פגעי מזג האוויר) .
הקידוח נמצא כ-130 ק"מ מדרום מזרח לניו אורלינס.
באדום מקום האסדה הכתם החום זהום נפט מהקידוח.
האסדה שנבנתה בשנת 2001 במספנות יונדאיי היתה שייכת ומתופעלת ע"י טרנסאוושן Transocean החברה הגדולה בעולם לקידוח תת ימי.
אורך האסדה 121מ' רוחב 78מ' גובה רק 41מ' 13 קומות. אספקת כוח 6 גנרטורים של 7MW סה"כ 42MW כעשירית מרידינג או חיפה.
לפני האתר הנוכחי היא סיימה את הקידוח הימי העמוק ביותר בהצלחה כאשר גילתה כמויות גדולות של נפט עבור BP בבאר טיבר במפרץ מקסיקו Tiber well . הקידוח בעומק כולל של 10.7~ ק"מ מתוכם ~1.3 ק"מ עומק הים.
לאחר טביעת האסדה פרץ נפט מצינור הקידוח בכמות של עד 1000 חביות ביום. חברות BP וטרנסאוושן מנסות לסגור את שסתום הבטיחות בקרקעית הים בעזרת רובוט תת ימי. בנוסף מפעילה BP מספר ספינות לאיסוף הנפט מעל פני המים. הפיתרון הסופי אמור לכלול קידוח נוסף לשחרור לחץ והזרקת חומר אטימה לבאר.
בתמונה נפט זורם מהצינור בקרקעית הים
למטה נסיונות לכיבוי השריפה
התמונות באדיבות משמר החופים של ארצות הברית
האסון קרה זמן קצר לאחר שאובמה החליט לחדש את קידוחי הנפט במימי החופים של ארצות הברית, בניגוד לעמדתו הקודמת שאין תועלת בקידוחים במימי החופים משום הזמן הארוך עד שיגיע הנפט (ואולי הכמות הלא רבה). סיבה אחת לשינוי (זיגזוג ) היא כדי לרצות אי אלו סנאטורים כדי להעביר את חוק האקלים בסנאט. בנאום אובמה כורך את הכל כולל חוק האקלים תחת מדיניות אנרגיה שכוללת אנרגיות מתחדשות ומגבלות על צריכת הדלק של מכוניות. המטוס מאחור "הצרעה הירוקה" המריא ביום כדור הארץ כשהוא מתודלק ב-50% דלק ביולוגי. בכול אופן לא כל מימי החופים נפתחו לחיפושי נפט למשל כל החוף המערבי (שסביר שאינו מכיל עתודות משמעותיות) נשאר מחוץ לתחום.
TEXT Obama’s Remarks on Offshore Drilling
Published: March 31, 2010
http://www.nytimes.com/2010/04/01/science/earth/01energy-text.html?pagewanted=all
NEWS ANALYSIS Risk Is Clear in Drilling; Payoff Isn’t
By JOHN M. BRODER and CLIFFORD KRAUSS- NY Times- March 31, 2010
WASHINGTON — In proposing a major expansion of offshore oil and gas development, President Obama set out to fashion a carefully balanced plan that would attract bipartisan support for climate and energy legislation while increasing production of domestic oil.
It is not clear that the plan announced Wednesday will do either.
The White House Blog Navy’s Green Initiatives Take Flight on Earth Day Posted by Tony Russell on April 23, 2010 at 05:24 PM EDT
Yesterday, Secretary of the Navy Ray Mabus and hundreds of other onlookers witnessed a major step forward in the Navy’s initiatives to improve our energy independence and safeguard our environment. In honor of Earth Day, the Navy conducted a test flight of the Green Hornet, an F/A-18 Super Hornet multirole fighter jet powered by a biofuel blend.
בעוד שלשה ימים בישראל (ובחוסר תאום אם שאר העולם ואפילו בחוסר תאום ביין הערים בארץ) תתקיים שעת כדור הארץ.
אמנם אם נכבה את האור לשעה לא נציל את העולם אבל יש כאן איתות לממשלה שאחראית למטרה העלובה של הורדת הפליטות ב- 20% מתחת לעסקים כרגיל.
העולם כיבה את האור; בחודש הבא גם אנחנו - ynet
מאות מיליוני בני אדם ב-125 מדינות מסביב לכדור הארץ, עשו פעולה אחת פשוטה - כיבו את האור - ושיגרו קריאה חוצת גבולות ולאומים להצלת כדור הארץ משינוי האקלים. כך זה נראה
ולכן מומלץ לכבות את האור ובאזור המרכז כדאי להגיע לכיכר רבין למופע שבו רמי פורטיס יארח את: שלומי שבן ודנה עדיני. ועוד
לפרטים נוספים ברשימה הבאה (חפשו באלבום התמונות בצד שמאל את המודעה)
אם אתם מנויים בפייסבוק תוכלו להצטרף לאחד או יותר מהמדפים הבאים
בנוסף לוח הזמנים צפוף אם רוצים לחבר את תמר לפני שיגמרו המאגרים האחרים.
לכן הרשויות מנסות להעביר את כל ההחלטות במהירות ללא תשומת לב לתושבים באזור. בלי לספק מידע או לתת הזדמנות יתרה לתושבים להשמיע את השגותיהם. אם התושבים בחוף הכרמל מנסים לעצור את התכנית הדבר אינו מפתיע.
מאות מתושבי המועצה האזורית חוף הכרמל, פארדיס וג'יסר א-זרקא הפגינו וחסמו את התנועה בכביש 4 במחאה על התוכנית להקים באזור מתקן לקליטת גז מקידוחי הים "תמר" ו-"דלית". הם חוששים מזיהום אוויר, פגיעה בתיירות, ירידת ערך הנכסים ונזק לחוף. מפעילי הקידוח: הגז הטבעי יפחית את הזיהום בישראל וגם המתקן עצמו לא יזהם או יפגע בנוף
כ-400 איש הפגינו בצומת פרדיס נגד התוכנית של נובל אנרג'י להקים מתקן לניקוי גז שיופק מבארות הגז הטבעי באזור חוף הכרמל ■ לטענת מטה המאבק האתר שנבחר הוא רגיש ביותר מבחינה נופית
חברת נובל אנרג'י, ושותפתה קבוצת דלק של יצחק תשובה, בעלות קידוחי הגז תמר ודלית, מעוניינות להקים בחוף דור מתקן לטיהור גז בשטח כולל של 250 דונם, הכולל: העברת הגז מהים בצינורות תת קרקעיים עד למבנה טיהור וניקוי הגז, ארובה בגובה 50 מ', מבנים תעשייתיים, מיכלי דלק ומבני קירור. בנוסף, שריינה רשות הגז 100 דונמים נוספים העלולים לשמש לתחנת כוח עתידית או תעשייה עתירת אנרגיה אחרת.
השטח המדובר הוא שטח חקלאי הנמצא מול זכרון יעקב, קרוב למושב דור ולפרדיס, בפתחת נחל דליה.
רק לאחרונה נודע כי התוכנית כבר אושרה בהליך מהיר על יד חלק גדול מרשויות התכנון. בקרוב אמור להתקיים דיון סופי בוועדה הארצית לתכנון ובנייה.
לפיכך, הוחלט בשלושת הרשויות: מועצת חוף הכרמל, זכרון-יעקב ופרדיס, לצאת למאבק ציבורי ומשפטי בשם כל תושבי האזור, כדי להילחם בהקמת חוות הגז במיקום המוצע.
עמותת כחולוירוק מצטרפת למאבק וקוראת לכל מי שהאזור יקר לליבו להצטרף אלינו.
מדוע אנחנו מתנגדים?
בשל הסיבות הבאות:
o איחוד תשתיות – ההגיון מחייב להצמיד את המתקנים לקומפלקס תעשייתי קיים ולא לפתוח מוקד חדש של תעשייה פטרוכימית בלב אזור עתיר תרבות טבע ונוף. איחוד תשתיות היא המדיניות המוצהרת של רשויות התכנון במדינה ואין סיבה לחרוג ממדיניות זו.
o סכנת דליפת גז - הגז מגיע בלחץ גבוה מאד מהים, מטופל ומנוקה באתר. קיימת סכנת דליפה של גז ודליפת זיהום לאוויר.
o סכנת התפוצצות – תחנת דלק וכביש מהיר חיפה תל אביב נמצאים בצמוד לשטח המיועד. הצירוף של סכנת דליפת גז ואדי הדלק יכול להסתיים בפיצוץ אדיר.
o סכנת זיהום מי תהום- שטח זה מוגדר לפי תמ"א 35 כשטח לשימור משאבי מים. קיימת אפשרות סבירה לדליפת חומרים מסוכנים אשר יזהמו את מי התהום. רק בשנה שעברה אירעו מספר מקרים של תקלות חמורות בקו הגז בדרום, ורק בדרך נס נמנע אסון כבד.
o פגיעה בתיירות – נחשולים, דור, וזכרון יעקב הינם יישובים אשר פרנסתם על תיירות, ומהווים את העוגן התיירותי של האזור. הקמת חוות גז ותעשיות נלוות הכוללת ארובה בגובה של כ- 50 מטר אינה עולה בקנה אחד עם פיתוח תיירותי ותפגע בפרנסת הישובים באזור.
o ירידת ערך הנכסים באזור – הפחד מפני זיהום ודליפת גז, פעילותם המאסיבית של המתקנים, הרעש והפגיעה בנוף יובילו לבריחת תושבים מהאזור ולירידת ערך הנכסים.
o מרחב ביוספרי – שטח לשימור - חוף הכרמל בכללו ואזור חוף דור במיוחד הינו חלק ממרחב ביוספרי המוגדר כשטח לשימור בתכניות מתאר ארציות ומחוזיות שמדינת ישראל עצמה קידמה ונתנה להן תוקף. מוגדר עפ"י תמ"א 35 "בעל רגישות נופית וסביבתית גבוהה".
o חופים ללא פיתוח – רצועת החוף בין עתלית לקיסריה היא אחת היפות ועתירות המשאבים בארץ. באזור זה קיימות ערי חוף עתיקות, נמלים עתיקים, מצודות ומבצרים צלבניים, וכפרים פרהיסטוריים מוצפים. החיבור הנפלא של פארק הכרמל, מישור החוף וחוף הים, עם המפרצים היפיפיים מקנים לאזור קסם מיוחד. לא יעלה על הדעת להקים קומפלקס של תעשייה פטרוכימית מזהמת בלב איזור ייחודי זה. חובה עלינו לשמור את האזור הזה ללא פיתוח תעשייתי, למען כל עם ישראל ולמען הדורות הבאים.
o קביעת החלופות ובדיקתם נעשתה ללא שקיפות- ללא שיתוף הציבור, ולמרבה האבסורד – נערכה על ידי היזם עצמו. אפילו ראשי רשויות באזור לא שותפו בהליך קביעת מיקום חוות הגז. קיימות חלופות אחרות שהוצעו, אך המדינה מסרבת לשקול אותן ברצינות. לא נסכים שהיזם יחסוך בעלויות על חשבון בריאות ופרנסת תושבי האזור!
האינטרס של היזם, חברה פרטית שהוקמה למטרות רווח, ברור לגמרי: אזור זה נבחר מאחר וכנראה זה הפתרון הזול ביותר והנוח ביותר לטיפול בגז.
אבל מי ישמור על האינטרסים שלנו?
לא מדובר כאן בעניין מקומי של תושבי האזור. חוף הכרמל ומשאביו הם נכס לאומי השייך לכל אזרחי המדינה - עזרו לנו לשמור על חוף הכרמל למען כולנו ולמען הדורות הבאים.
האם ניתן היה למשל להצמיד את המתקן לתחנת הכוח בחדרה? מה יהיה נזקו של המתקן? מה יפלוט? מה תהיה צורתו והאם ניתן לגרום לכך שיפריע פחות? מה הנזק לחוף ממעבר הצינור? לצערי התשובות לא בידי ולא מצאתי שום מידע מוסמך באנטרנט. במצב הזה אפשר להבין את התושבים שמתחילים בפעולות מחאה לפני שיועמדו בפני עובדה מוגמרת.